zaterdag 18 juli 2015

Pavlova met vers zomerfruit






Als je jarig bent wordt er toch wel enigszins verwacht dat er zelf gebakken wordt. Dat is op zich het probleem niet, maar ik vind het leuk om niet alle jaren met hetzelfde te komen.
Iets met vers fruit uit de eigen tuin wilde ik maken, maar wat....
Een vlaai of kwarktaart kan altijd maar iets nieuws is veel leuker.
Ineens wist ik het, een pavlova moest het worden, eigenlijk meer een dessert dan  een taart voor een verjaardag, omdat hij in één keer op moet.
Er waren nogal wat afzeggingen, (iedereen gaat maar met vakantie...) dus ik dacht als ik nou niet teveel bak dan gaat ie misschien wel helemaal op, dat lukte bijna. Ik kan niet anders zeggen dan dat het een succes was. Het aansnijden was het enige waar ik tegenop zag, dat zal wel een ramp worden, maar dat viel niet tegen, nog redelijke puntjes wist ik er van te snijden.
Het recept komt uit mijn nieuwe boek 'Mary Berry's bakbijbel'

Ingrediënten:

4 grote eiwitten
225 g fijne suiker
2 afgestreken theelepels maïzena
2 tl witte wijnazijn

Voor de vulling:

300 ml slagroom, stijf geklopt
350 gr vers fruit (aardebeien, bessen, bramen, frambozen, wat je lekker vind)
takje munt, alleen de blaadjes

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 160 °C.
Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Doe de eiwitten in een grote kom en klop ze stijf. Doe als de eiwitten al mooi wit zijn de suiker en lepel voor lepel bij. Doe de volgende lepel er pas bij als de vorige goed is opgenomen.
Meng de maïzena met de witte wijnazijn in een kommetje en meng dit door de meringue.

Schep de merengue op de bakplaat en maak er een rond geheel van ca. 24 cm van. Je kunt van te voren een cirkel op je bakpapier tekenen van ca. 24 cm, ik heb het uit de losse pols gedaan. Maak met een lepel of spatel een soort van uitholling in het midden, niet te diep, er moet nog genoeg bodem overblijven.
Hier gaat straks de geklopte slagroom in.

Zet de merengue in de oven en draai direct de temperatuur terug naar 150 °C.
Bak de merengue 1 uur, tot hij stevig aanvoelt en kleurtje heeft.
Zet de oven uit en laat de merengue in de oven afkoelen tot hij helemaal koud is. Je kunt dit dus prima een avond van tevoren maken, de hele nacht kan hij in de oven blijven om af te koelen.

Haal de koude merengue uit de oven, verwijder het bakpapier en leg hem op een schaal of bord. vul de uitholling met de stijf geklopte slagroom en verdeel hier het verse fruit over.

Zet de pavlova 1 uur voor het serveren in de koelkast.




4 opmerkingen:

  1. Ziet er heerlijk uit. Gefeliciteerd met je verjaardag en nog vele jaren!!!
    Kun je het boek aanbevelen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dankjewel Marion!
      Tja aanbevelen, ik weet natuurlijk niet welke boeken je al hebt, diverse recepten staan ook in andere boeken (van Engelse schrijvers). Ik ben er heel blij mee, vind het een mooie aanvulling op de andere boeken. Je kunt op de foto van het boek (laatste aanwinst) klikken voor meer. Blader hem eens door in de boekwinkel, ben benieuwd wat je er van vind, hoor er wel van.
      Fijne zondag!

      Verwijderen
  2. Wow, een pláátje, deze taart! Ik had je al gefeliciteerd, meen ik. Zo niet: alsnog proficiat. En nog veel gezonde jaren met veel mooie recepten om te delen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dankjewel Nell, ja hoor de felicitaties waren al doorgekomen, twee keer mag altijd ;-)
      We doen ons best!

      Verwijderen