zaterdag 26 september 2015

Appel-peren kruimelcake met amaretto





De appel en peren oogst is bijna binnen. Er zijn nog twee appelbomen waar nog redelijk wat in hangt, deze zitten nog redelijk vast dus kunnen ze nog even.
De peren zijn allemaal geoogst, Williams, Claps, Concorde en Conference heerlijke handperen.
Wat te doen met al dat fruit, zo opeten of mee bakken natuurlijk.
Uiteraard appeltaart in diverse uitvoeringen maar ook met peer kun je heerlijke dingen bakken. Zo ook deze kruimelcake.
Het is wel even wat werk doordat je ook je ook de kruimellaag moet maken. Maar het is het waard, het is een heerlijke cake en de kruimels maken het bijzonder.
Het recept komt uit 'Het kookboek' van Ottolenghi en Tamimi, tja dan kun je verwachten dat er net weer even iets anders is dan anders.

Ingrediënten voor 1 flinke cake:

100 g (geschild gewicht) stevige handappel (elstar, jonagold), in blokjes ca. 1.5 cm.
150 g (geschild gewicht) stevige peer, in blokjes ca. 1.5 cm.
30 g geroosterde walnoten, grof gehakt
geraspte schil van 1 citroen
2 el amarettolikeur
210 g bloem
¾ tl bakpoeder
¾ tl kaneel
¼ tl gemalen kruidnagel
45 g amandelmeel of fijngemalen amandelen
3 eieren
180 ml zonnebloemolie
230 g fijne kristalsuiker
tl zout
120 g kruimeldeeg

Flinke cakevorm, ingevet en bodem bekleed met bakpapier

Ingrediënten kruimeldeeg:

300 g bloem
100 g fijne kristalsuiker
200 g koude boter

Bereidingswijze kruimeldeeg:

Doe alle ingrediënten in een kom en meng dit met de vingertoppen tot het een mooi kruim is. Het kan ook in de keukenmachine, draai met het mes tot je een mooi kruim hebt, draai niet te lang, dan heb je geen kruim maar deeg.
Doe het kruimeldeeg in een goed afsluitbare doos en bewaar het in de vriezer.
Zo kun je er vanaf pakken wat je nodig hebt.

Bereidingswijze kruimelcake:

Meng in een kom de appel, peer, walnoten, citroenschil en amaretto.
Meng in een andere kom de bloem, bakpoeder, kaneel, kruidnagel en amandelmeel.

Splits twee eieren, houd de eiwitten apart.
Doe het derde ei bij de twee eidooiers.

Klop in een flinke kom (dit kan gewoon met de handmixer) de olie met de suiker ca. 1 minuut. Voeg op lage snelheid het ei met de eidooiers toe.
Meng er snel het bloemmengsel door gevolgd door het fruit.

Klop de eiwitten met het zout in een vetvrije kom tot een stevig schuim.
Schep dit met een metalen lepel door het deegmengsel. Meng niet te lang, als er nog wit schuim is te zien is dat niet erg.

Schep het beslag in de vorm en verdeel het kruimeldeeg erover.
Zet in de oven en bak de cake ca. 50-60 minuten tot deze gaar is.
Controleer het door een houten spies in het midden van de cake te steken, komt deze er droog uit is de cake gaar. Wordt de bovenkant te donker, dek deze dan af met aluminiumfolie.
Haal de cake uit de oven, zet op een rooster, laat afkoelen en haal dan pas uit de vorm.



  

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen