woensdag 11 november 2015

Groene- of savooiekoolsoep

Wij zeggen hier altijd groene kool maar meestal wordt er over savooiekool gesproken. Ook als je naar een recept zoekt maak je met savooiekool meer kans.
We proberen altijd zelf kool te telen, het ene jaar lukt dit beter dan het andere. Het grootste probleem met kool is dat het wordt opgegeten door rupsen. Het koolwitje legt haar eitjes op de kool, de rupsjes komen uit en beginnen gelijk te eten, er is geen houden meer aan.
Om dat tegen te gaan telen wij onze kool onder een insectengaas zodat het koolwitje er niet bij kan.
Het is even een gedoe maar zo wordt de kool niet opgevreten en dat is wel wat waard.
Dit jaar hadden we redelijk veel groene kool, gelukkig kunnen ze wel een tijdje op de tuin staan zodat je het niet elke dag hoeft te eten. Van een krop eten wij ook zeker wel twee keer dus als je dan iets van 6 kolen hebt kun je even vooruit. Maar je kunt er van alles mee, roerbakken, stoven, stamppot en uiteraard soep.

Dit recept komt uit het boek Plenty maar ik heb het wat aangepast. In het recept wordt er parmezaankorst met de soep meegekookt. Hier wordt de korst altijd weggegooid....misschien toch maar eens bewaren in de vriezer en dan deze soep nog eens maken. Het zal ongetwijfeld smaak geven.
Een lekkere grove soep, lekker met een zelfgebakken broodje.

Ingrediƫnten:

6 el olijfolie
1 flinke ui, in halve ringen
2 tenen knoflook
½ tl karwijzaad
1 middelgrote savooiekool
1 middelgrote aardappel, geschild en in blokjes
ca. 1 liter groentebouillon
80 g parmezaankorst (optioneel)
½ milde verse rode chilipeper, zonder zaad, in dunne ringetjes
80 g Parmezaanse of een andere pittige kaas, geraspt

Bereidingswijze:

Verhit in een grote pan 4 eetlepels olijfolie en smoor hierin de uiringen in ca. 5 minuten mooi glazig.
Voeg de knoflook en karwijzaad toe en smoor het nog eens 2 minuten.

Verwijder het buitenste lelijke blad van de kool. Haal er nu vier bladeren af, snijd deze fijne en zet apart. Schaaf of snijd de rest van de kool grof en doe dit samen met de aardappelblokjes bij de gesmoorde ui. Bak alles onder regelmatig roeren een 2-3 minuten.

Voeg zoveel bouillon toe dat de groenten net onderstaan en breng aan de kook. Mocht je wel parmezaankorst hebben voeg dit nu toe  en laat de soep 10 minuten op laag vuur pruttelen tot de aardappel gaar is. Haal de parmezaan korst eruit, proef de soep en breng op smaak met zout.

Draai het vuur uit en laat de soep een paar minuten afkoelen. Pureer de soep met een staafmixer of in de  blender, zo grof of fijn als je lekker vindt. Is de soep te dik voeg dan nog wat bouillon toe.
Houd de soep warm.
Verhit twee eetlepels olie in een koekenpan en bak hierin de achtergehouden kool met de chilipeper en een beetje zout 3-4 minuten tot de kool beetgaar en nog mooi heldergroen is.

Verdeel de soep in (het liefst verwarmde) borden of kommen. Doe er een flinke lepel van het koolmengsel in en rasp er nog wat kaas over.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten