zaterdag 7 november 2015

Broodjes met paddenstoelen en tomaat van Paul Hollywood






Dit zijn lekkere hartige broodjes, in de originele versie typisch een Engels ontbijt maar dan in de vorm van een broodje.
Met de vulling kan je genoeg experimenteren en dat heb ik ook al een beetje gedaan.
Dit is een vegetarische versie met alleen basis tomatensaus en gedroogde paddenstoelen. Het origineel is echter met rugspek of bakbacon, tomatenpassata en champignons.
De volgende keer wil ik ook nog wel wat blauwe kaas toevoegen of een andere geraspte kaas om de broodjes wat hartiger te maken.

Heerlijke broodjes voor bij een kop soep, of zo voor de lekkere trek.
Ze zijn prima in te vriezen, na het ontdooien even oppiepen in de oven.
Je maakt in totaal zo'n 13 to 15 stuks.

Het recept komt uit: Bakken met Paul Hollywood

Ingrediënten: 

500 g tarwebloem
10 g zout
10 g instantgist
20 g fijne kristalsuiker
30 g zachte boter
2 eieren, losgeklopt (een paar eetlepels apart houden om het geheel te bestrijken)
250 g koud water.
Olijfolie voor het kneden

Voor de vulling:

125 ml basistomatensaus (zie verder op deze blog)
50 gram gedroogde  paddenstoelen

De originele vulling was:

10 plakken ongerookt bakbacon of rugspek zonder swoerd
125 ml tomatenpassata
100 gr champignons, in plakjes gesneden


Bereidingswijze: 

Doe de bloem in een mengkom, het zout en de suiker aan de ene kant en de gist aan de andere kant. Voeg vervolgens de boter, de losgeklopte eieren en driekwart van het water toe.
Ik heb 2 eieren genomen en een paar eetlepels apart gehouden voor het bestrijken. Een heel ei daarvoor is rijkelijk veel (en we blijven tenslotte Hollanders).
Kneed deze massa ongeveer 5-10 minuten met de hand of de machine, eerst langzaam en vervolgens als het deeg goed door elkaar is gemengd, op middelmatige snelheid.
Voeg nu ook de rest van het water toe. Dit kan iets meer of minder zijn, afhankelijk van het soort meel. Het deeg moet zacht zijn maar niet te nat.
Ik heb het dus met de machine gedaan wat ook prima kan en lekker makkelijk is.

Doe het deeg in een licht met olie ingevette kom en bedek deze met een vochtige theedoek of douchemuts.
Laat het deeg nu ongeveer 1 uur rijzen op kamertemperatuur, in ieder geval tot het deeg ongeveer in volume is verdubbeld. Hangt een beetje van de temperatuur af, hoe warmer des te korter de rijstijd.

Laat nu in de tussentijd de gedroogde paddenstoelen een half uurtje in wat warm water wellen, giet af en dep ze daarna een beetje droog en snijd ze in stukjes.

In de originele versie kan je nu ook het spek even aan beide kanten zacht bakken in een pan op half vuur in de olijfolie. Hierna laten afkoelen.

Leg het deeg nu op een met bloem bestoven werkblad en rol het zonder het door te werken uit tot een rechthoek van ongeveer 35 x 30 cm.
Leg de lange klant naar je toe en smeer het geheel in met de basis tomatensaus.
Verdeel vervolgens hier de paddenstoelen (en spek) over.
Rol nu het geheel als een cakerol op en knijp de naad dicht.

Snijd de rol nu in plakken van ongeveer 2,5 cm dik, ca. 13-15 stuks.
Leg de rollen met de platte kant naar beneden op op een met bakpapier of bakmatje beklede bakplaat (of twee bakplaten als het teveel is).
Stop de bakpla(a)t(en) in een plastic zak en laat het geheel nu nog zo'n 30 minuten  narijzen.

Ga in de tussentijd de oven voorverwarmen tot 220 °C. bij hete lucht is 200 °C. genoeg.

Bestrijk na het narijzen het deeg met het overgehouden losgeklopte ei en bak het geheel zo'n 15-20 minuten tot het deeg goudbruin en gaar is.
Let op, het kan ineens heel erg snel gaan......

Eet de broodjes warm of als je ze later eet, piep ze even op in een warme oven.




Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen