zaterdag 6 februari 2016

Mexicaanse rokerige puree: Chipotles en adobo





Een paar weken geleden waren we een dagje over de  dijk. Friesland, we komen er graag. Meestal combineren we wat dingen, zo stond deze keer o.a Sneek stond op het programma. Er wonen goede kennissen die praktisch in het centrum van de stad wonen, dus dan pakken we dat gelijk even mee.
We eten een heerlijk broodje bij 'Royaal Belegd' en we doen gelijk nog even de boekwinkel aan. Bij binnenkomst gelijk linksaf naar de kookboekenafdeling, ik weet de weg.
En dan ineens zie ik hem staan 'Mexicaans', het zal toch niet.... het boek wat al een tijd op mijn lijstje staat. Jawel het is hem echt, inpakken hoeft niet, we nemen hem zo wel mee. Hoe blij kan een mens zijn worden van een kookboek.

Oosters, Italiaans, Frans van al deze keukens staat wel een boek op de boekenplank maar van de Mexicaanse keuken nog niet. Niet dat we nou zo vaak 'Mexicaans' eten maar het is gewoon weer eens heel iets anders. 
Tortilla's, taco's, salsa's, salades, soepen en uiteraard de sausen waar chipotle in verwerkt wordt. 

Chipotle is een gerookte, gedroogde jalpeňopeper die behoorlijk scherp is. Ze zijn gedroogd of in een zoet kruidige saus te koop die adobe wordt genoemd. Ze worden gebruikt als smaakmaker bij stoofvlees, soepen, sauzen en dressings.
Omdat er al een tijde een zak met deze chipotles in de la lag was de keuze snel gemaakt, deze chipotles en adobo moest het worden.
Een lekkere rokerige, behoorlijk pittige saus.

Het recept komt uit: Mexicaans van Thomasina Miers de winnares van Masterchef UK in 2005.

Ingrediënten voor ongeveer 1 liter (ik heb 1/4 gemaakt):

200 g chipotlespeper (ca. 65 stuks)
1 grote ui, grof gesnipperd
de tenen van een bol knoflook, schoon en grof gehakt
3 el verse oreganoblaadjes, of 2 tl gedroogd
1½ el tijmblaadjes
2 verse laurierblaadjes
1 tl komijnzaad, grof gestampt
4 el olijfolie
350 ml goede witte wijnazijn
50 ml goede balsamicoazijn
3 el tomatenpuree
7 el rietsuiker
2 el zeezout

Bereidingswijze:

Was de chipotles in koud water en laat ze uitlekken.
Knip de stelen eraf, zo kan het water beter in het taaie vel trekken.
Doe de chipotles in een middelgrote pan met water zodat ze net onderstaan. Breng aan de kook en laat 30-40 minuten heel zachtjes koken, tot ze heel zacht zijn. Scheur de chipotles open en spoel de zaadjes eruit.

Pureer in een blender de ui, knoflook, kruiden en komijn met 200 ml water en 6 van de chipotles tot een gladde pasta.

Verhit de olijfolie in een pan met dikke bodem tot deze goed heet is. Bak de chilipasta onder voortdurend roeren een minuut of 3. Voeg de twee soorten azijn, tomatenpuree, suiker, zout en nog 100 ml water toe en laat alles 5 minuten koken. Voeg de overgebleven pepers toe en kook onder voortdurend roeren nog eens 15 minuten. Proef en voeg naar smaak nog wat zout of suiker toe.
Schep het mengsel in schone gesteriliseerde potjes, draai het deksel erop en laat afkoelen.
  


3 opmerkingen:

  1. Nou já, zeg! Hoe naïef kan een mens als ik zijn: laat mij nu altijd gedacht hebben dat chipotl een soort worstje was. Echt waar, Karin! Het wordt tijd dat ik me ook eens in de Mexicaanse keuken ga verdiepen, geloof ik ;-)
    Overigens, een pittig sausje dit. Waar gebruik je het precies bij?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk toch, zo leer je altijd weer wat. Komt denk ik door de chipolataworstjes, hoezo verwarrend ;-) Het is zeker een heel pittig sausje, tot nu toe alleen bij de tortilla gegeten, maar ik denk dat het op een broodje pindakaas ook geen flater slaat.
      Lijkt me een goed plan, verdiep je eens in de Mexicaanse keuken, kan ik weer wat van jou leren!

      Verwijderen
  2. o jah, nu snap ik de verwarring ook. De chipolataworstjes heb ik ook nooit gegeten, maar wel vaak voorbij zien komen in foodblogs natuurlijk.

    BeantwoordenVerwijderen