zaterdag 2 juli 2016

Cake met aardbeien


Aardbeien, het is weer zover, we plukken volop.
Het aardbeienbed is alleen een beetje een rommeltje, het zijn niet alleen aardbeien wat daar groeit zeg maar....
De aardbeien zouden een nieuwe plek krijgen in de moestuin dus we hebben heel wat stekken verhuisd naar een mooi schoon bedje. We hebben het oude bed niet opgeruimd maar het een beetje zijn gang laten gaan, en dat is te zien. Maar ondanks dat er meer groeit dan aardbei is de opbrengst geweldig. En eigenlijk is het zo gek nog niet dat er van alles tussen groeit, zo liggen de aardbeien ipv op de grond lekker zacht op een bedje van gras of een of ander onkruid.  Met al dat water wat er de afgelopen weken valt is dat geen overbodige luxe.

Wat te doen met al die aardbeien, zo opeten, in de smoothie, invriezen en wat lekkers mee bakken.
Deze cake met aardbeien komt uit het boek 'Gartine' van Kirsten Eckhart & Willem-Jan Hendriks.
Zij noemen het een aardbeienloaf dat klinkt natuurlijk wel wat mooier dan aardbeiencake. Wij vinden het een succes, ik heb hem dan ook al drie keer gemaakt, twee keer met aardbeien en 1 keer met zwarte bessen, ook heerlijk. En wat ook wel leuk is, de cake is heel makkelijk om te maken.

Ingrediƫnten:

150 g roomboter, gesmolten
225 g suiker
2 eieren
135 g Griekse yoghurt
rasp van 1 limoen
merg van een vanillepeul of 1 tl vanille extract
225 g zelfrijzend bakmeel
125 aardbeien, eventueel extra om erbij te serveren
5 el vlierbloesemsiroop (optioneel)

cakeblik van 24 cm, ingevet en bekleed met bakpapier

Bereidingswijze:

Verwarm de oven op 160 °C. hete lucht
Doe de gesmolten boter, suiker, eieren, limoenrasp, yoghurt en vanille in een flinke kom en meng dit met een garde goed door elkaar.
Zeef het zelfrijzend bakmeel erboven en spatel dit door het beslag. Doe de aardbeien erbij en spatel deze er ook doorheen. 

Schep het beslag in de voorbereide vorm, strijk de bovenkant glad en zet de vorm net onder het midden in de oven. Bak de cake ca. 60 -70 minuten tot deze mooi gekleurd en gaar is. 

Haal de cake uit de oven en laat deze ongeveer 15 minuten in de vorm afkoelen op een rooster. Heb je vlierbloesemsiroop giet dit er dan over als de cake nog in de vorm zit. Haal hem dan uit de vorm en laat vervolgens helemaal afkoelen op het rooster.

Serveer met nog wat verse aardbeien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten