zaterdag 16 juli 2016

Grove courgette-tomatensalade






Vorig weekend hadden we wat te vieren, en wat is er leuker dan dat te doen met 'lekker' eten.
Om dat te verzinnen is niet zo moeilijk maar om het dan uit te voeren.....
Hoeveel personen, wat en hoeveel, vooral dat laatste valt nog lang niet mee.
Is een recept voor 4 personen en je bent met een gezelschap van 20 dan is het niet 5x4=20, dan heb je echt te veel, weet ik uit ervaring.
En ook wat ga je koken, lust iedereen het wel, is het niet te apart? Maar het is ook wel leuk om iets op tafel te zetten wat niet iedereen kent. Of eigenlijk niemand op een persoon na ;-)

Deze salade was er zo eentje, ik heb het eerst op proef gemaakt voor ons tweeën, de smaak kwam door de keuring maar het eerste wat Evert zei dat het er niet zo uitnodigend uitzag en dan zeg ik het netjes. Ik heb het toch gemaakt, ook omdat tomaten en courgettes nu volop in het seizoen zijn, het is niet moeilijk om te maken en ook een dag eerder te maken.

En de reacties waren positief, wat is het, waar komt het uit, heb je het recept. Nou bij deze dan Anita, Ab Hanny en Gerard, print hem uit en ga aan de slag.
Maar of het net zo lekker wordt is natuurlijk maar de vraag, pannenkoeken zijn ook altijd lekkerder als een ander ze voor je bakt.

Het recept komt uit het boek Jeruzalem van Yotam Ottolenghi en Sami Tamimi
Ik heb het recept wat aangepast, de hoeveelheden voor de dressing zijn gehalveerd, ik vond het anders te veel, maar doe wat jij lekker vind.

Ingrediënten voor 6 personen:

8 courgettes (ca. 1 kg)
5 grote goed rijpe tomaten (ca. 800 gram)
3 el lekkere olijfolie, plus extra om te besprenkelen
150 g Griekse yoghurt
1 teen knoflook, fijn gewreven of geraspt
1 rode chilipeper, zonder zaadjes fijngehakt
geraspte schil van een halve citroen
1 el citroensap
1 el dadelsiroop, plus extra om te besprenkelen
100 g walnoten, grof gehakt
1 el munt, fijn gesnipperd
10 g bladpeterselie, fijn gesneden
zout en zwarte peper

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor tot 220 °C.
Verhit een grilpan op hoog vuur en zet de afzuigkap aan.

Snijd van de courgettes het kontje en het steeltje en snijd ze in de lengte door, zodat je twee helften hebt.
Halveer ook de tomaten en bestrijk de snijkanten van de courgettes en tomaten met olijfolie en bestrooi ze met peper en zout.

Als de grillpan gloeiend heet is begin je met het grillen van de courgettes. Leg deze met de snijkant op de gril en rooster ze ca. 5 minuten tot de courgettes mooi gekleurd zijn. Haal de courgettes uit de pan en leg ze in een braadslede. Grill nu de tomaten op dezelfde manier en leg ze ook in de braadslede.
Zet deze ca. 20 minuten in de oven tot de courgettes heel erg gaar zijn.

Haal de braadslede uit de oven en laat de groenten iets afkoelen. Hak ze dan grof en laat ze ca. 15 minuten uitlekken in een zeef. Wil je het gerecht niet gelijk serveren laat de groente dan uitlekken tot die tijd uitlekken en doe er dan de dressing door, anders wordt het erg nat.

Klop in een flinke kom de yoghurt, knoflook, chilipeper, citroenrasp- en sap, dadelsiroop en ¾ tl zout en versgemalen peper door elkaar. Doe de gehakte en uitgelekte groente, walnoten, munt en het grootste gedeelte van de peterselie erbij en schep alles goed door elkaar.


Schep de salade op een platte schaal en garneer met de achtergehouden peterselie. Sprenkel er als laatste nog wat dadelsiroop en olijfolie overheen.




4 opmerkingen:

  1. Snel boodschappen halen en aan de slag. Komen later terug om te laten weten hoe het geworden is.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk, ben heel benieuwd! Nog even een tip, er moet heel veel liefde in, maar dat gaat bij jullie vast wel lukken ;-)

      Verwijderen
  2. Jaa daar is ie al! Het was heerlijk! Dit vond ik echt een topper. Al was de rest ook verrukkelijk hoor. Goed voor elkaar, alles zelf gemaakt en veel keuze. Dat mag elk jaar wel ;)
    Ik heb alles in huis behalve de dadelsiroop. Kan ook wel met agavesiroop denk ik.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja kon niet minder, er werd om het recept gevraagd dus dan moet je wat. Niet iedereen heeft het boek.... Super leuk dat jij er ook was, je bent natuurlijk wel een kenner dus dat maakte het wel extra spannend. Er zal ook gerust wel wat aan gemankeerd hebben maar ach er is altijd wel iets wat je lekker vindt. Was veel werk maar erg leuk om te doen, en ik had natuurlijk een beste hulp! Maar elk jaar.... Een keer in de vijf jaar lijkt me wel wat.
      Denk dat agave wel kan hoor, komt heel dichtbij dadel voor mijn gevoel, en er gaat maar weinig van in, het is net effe dat zoetje ;-)

      Verwijderen