vrijdag 21 oktober 2016

Geroosterde aubergine met saffraanyoghurt


Het kan nog net, deze heerlijke salade met aubergine.
Het seizoen van de aubergines loopt weer op zijn einde, jammer. Je kunt ze wel het hele jaar rond kopen maar ik koop ze eigenlijk alleen als ze in het seizoen zijn.
Zelf hadden we ze ook weer in de kas maar de opbrengst was niet zo veel. Ik had de planten in potten staan, dat wil ik volgend jaar anders, dan gaan ze in de volle grond. Kijken of er meer opbrengst is. Dat zou wel heel erg leuk zijn want we vinden ze heerlijk, dus dan heb je niet gauw teveel.

In de boeken van Ottolenghi staan diverse recepten met aubergine, deze salade is denk ik een van de bekendste. Bijna iedereen is enthousiast en ik kan dat alleen maar beamen, heerlijk!

Dit recept komt uit zijn boek: Het kookboek

Ingrediƫnten:

3 middelgrote aubergines, in parten van ca. 2x5 cm
olijfolie om te bestrijken
2 el geroosterde pijnboompitten
handje vol granaatappelpitten
20 blaadjes basilicum
grof zeezout en zwarte peper

Voor de saffraanyoghurt (dit is de helft van het recept):
een snufje saffraandraadjes
1½ el heet water
90 g Griekse yoghurt
1 teentje knoflook, fijngehakt
1 ¼ el citroensap
1½ el olijfolie

Bereidingswijze: 

Begin met de saus.
Laat de saffraan ca. 5 minuten in een kommetje het hete water trekken. Giet het daarna over in een schaal. Doe de yoghurt, knoflook, citroensap en olijfolie erbij en meng het goed door elkaar. Proef, breng eventueel op smaak met zout en zet afgedekt in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 220 °C.
Bestrijk de parten aubergine royaal met olijfolie, bestrooi met zout en peper en leg ze op een ovenrooster. Rooster ze 20-35 minuten in de oven tot ze mooi lichtbruin zijn (bij mij ging het iets te hard....) Laat afkoelen.

Verdeel de aubergine op een platte schaal, sprenkel er de saffraanyoghurt over, bestrooi met de pijnboompitten en granaatappelpitten en verdeel er de basilicumblaadjes over.

Je kunt zowel de saus als de aubergine al een paar dagen van te voren maken en afgedekt in de koelkast bewaren. Laat de aubergine, voor het serveren, wel eerst op kamertemperatuur komen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten