Het kan nog net, deze heerlijke
salade met aubergine.
Het seizoen van de aubergines loopt
weer op zijn einde, jammer. Je kunt ze wel het hele jaar rond kopen maar ik
koop ze eigenlijk alleen als ze in het seizoen zijn.
Zelf hadden we ze ook weer in de kas
maar de opbrengst was niet zo veel. Ik had de planten in potten staan, dat wil
ik volgend jaar anders, dan gaan ze in de volle grond. Kijken of er meer
opbrengst is. Dat zou wel heel erg leuk zijn want we vinden ze heerlijk, dus
dan heb je niet gauw teveel.
In de boeken van Ottolenghi staan
diverse recepten met aubergine, deze salade is denk ik een van de bekendste.
Bijna iedereen is enthousiast en ik kan dat alleen maar beamen, heerlijk!
Dit recept komt uit zijn boek: Het kookboek
Ingrediƫnten:
3 middelgrote aubergines, in parten
van ca. 2x5 cm
olijfolie om te bestrijken
2 el geroosterde pijnboompitten
handje vol granaatappelpitten
20 blaadjes basilicum
grof zeezout en zwarte peper
Voor de saffraanyoghurt (dit is de
helft van het recept):
een snufje saffraandraadjes
1½
el heet water
90 g Griekse yoghurt
1 teentje knoflook, fijngehakt
1 ¼ el citroensap
1½ el olijfolie
Bereidingswijze:
Begin met de saus.
Laat de saffraan ca. 5 minuten in
een kommetje het hete water trekken. Giet het daarna over in een schaal. Doe de
yoghurt, knoflook, citroensap en olijfolie erbij en meng het goed door elkaar. Proef, breng eventueel op smaak met
zout en zet afgedekt in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 220 °C.
Bestrijk de parten aubergine royaal
met olijfolie, bestrooi met zout en peper en leg ze op een ovenrooster. Rooster
ze 20-35 minuten in de oven tot ze mooi lichtbruin zijn (bij mij ging het iets
te hard....) Laat afkoelen.
Verdeel de aubergine op een platte
schaal, sprenkel er de saffraanyoghurt over, bestrooi met de pijnboompitten en
granaatappelpitten en verdeel er de basilicumblaadjes over.
Je kunt zowel de saus als de
aubergine al een paar dagen van te voren maken en afgedekt in de koelkast
bewaren. Laat de aubergine, voor het serveren, wel eerst op kamertemperatuur
komen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten