zaterdag 8 oktober 2016

Pittige geroosterde bloemkoolsalade met druiven en amandel






We hadden dit jaar maar een paar bloemkooltjes uit de tuin, de slakken houden waarschijnlijk ook erg van bloemkool... Jammer want we lusten het heel erg graag.
Dus dan zit er niks anders op dan bloemkool te kopen. Ik zag ze liggen bij de Super, voetballen gelijk voor een euro. Ze lagen ook bij de Lepelaar, € 1.89 en een stuk kleiner. Toch kies ik dan voor de kleine variant, zonder kunstmest en pesticiden gekweekt. Prachtige kleine, vaste bloemkooltjes.
Ik had er twee gekocht, eentje om te fermenteren en eentje om mee te koken.

Deze salade had ik gezien in het boek Cornersmith, op dit moment een favoriet boek. De hele bloemkool wordt gebruik, dus niet alleen de roosjes maar ook de steeltjes en de stronk. Geen verspilling. Ook worden er ingemaakte druiven gebruikt maar deze had ik niet. Je kunt gewone blauwe druiven of zelfs rozijnen gebruiken.

Erbij had ik freekeh gekookt en deze op smaak gebracht met wat olijfolie en wat zout. Maar een ander graan kan natuurlijk ook.
Het resultaat, een heerlijke salade die we nog lekker buiten aan de tuintafel hebben opgegeten.

Ingrediënten:

1 bloemkool, in kleine roosjes en de stronk en stelen heel dun geschaafd
1 tl korianderzaad
1 tl komijn
1 tl geel mosterdzaad
½ tl venkelzaad
1½ tl gerookt paprikapoeder
snufje cayennepeper
snufje geelwortel (kurkuma)
½ tl zout
½ kleine rode ui, in dunne halve ringen
2 el blauwe druiven of eventueel rozijnen, in stukjes
2 el geroosterde amandelen, grof gehakt
1 flinke handvol gemengde kruiden, blaadjes grof gehakt (munt, dille, peterselie)
sap van een halve citroen

Snelle inmaak azijn (dit is de helft van het recept)

1 tl zout
30 g fijne suiker
60 ml wittewijn- of ciderazijn
125 ml kokend water, 5 minuten afgekoeld

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 200 °C. samen met een bakplaat (met bakpapier) of braadslede
Roer voor de snelle inmaakazijn in een flinke kom of schaal alle ingrediënten door elkaar en roer tot het zout en de suiker zijn opgelost. Voeg de plakjes bloemkool van de stronk en stelen toen en meng dit goed door elkaar. Laat dit minstens 30 minuten zo staan (roer af en toe om). Laat de plakjes voor het toevoegen aan de salade even uitlekken.

Rooster de zaden van de koriander, komijn en venkel samen met het mosterdzaad in een droge koekenpan tot deze lekker beginnen te ruiken. Laat even afkoelen en maal of vijzel het tot een poeder. Doe dit in een flinke kom samen met het paprikapoeder, cayennepeper, geelwortel, zout en olijfolie en roer dit door elkaar. Voeg de bloemkoolroosjes toe en schep het goed om zodat alle roosjes voorzien zijn van en filmpje van het mengsel.

Verdeel de bloemkoolroosjes over de voorbereide bakplaat of braadslede en bak deze ca. 20-25 minuten of tot ze mooi goudbruin en krokant zijn.

Meng in een flinke kom de geroosterde bloemkool, ingemaakte bloemkoolplakjes, ui-ringen, druiven, amandelen en kruiden. Proef en breng op smaak met peper en zout en het citroensap.




  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten