vrijdag 30 december 2016

Weer een jaar voorbij...





Morgen is het de laatste dag van het jaar, dan is 2016 voorbij. Ik weet nog goed dat we de eeuwwisseling hadden, ik vond het helemaal niks. Van het vertrouwde 1999 naar 2000, ik had het idee dat ik in een of andere futuristische film zat.
Nu is dat alweer 17 jaar geleden..... Niks futuristisch, alles is gewoon doorgegaan zoals het was, gelukkig.

2016 is voor ons een rustig jaar geweest, een geboorte van een nieuw leven en een overlijden van iemand op leeftijd. Mooi in evenwicht.
We hebben leuke mensen ontmoet, veel leuke dingen gedaan, heel veel gekookt en lekker gegeten.

Het bloggen gaat nog steeds gestaag door, de ene keer wat vaker dan de andere keer, net hoe het uitkomt. Soms denk ik wel eens ik stop er mee maar als ik dan weer eens stukje heb geplaatst is het toch wel weer heel erg leuk. Het is voor onszelf een leuk naslagwerk om te zien wat er allemaal gekookt is en niet te vergeten door de blog kook ik vaak nieuwe recepten. Zo hebben de kookboeken tenminste ook zijn nut ;-)

De reacties zijn (bijna) altijd leuk, het idee dat iemand de moeite neemt om dat te doen geeft veel voldoening. Dus eigenlijk alleen maar leuke dingen, daarom ga ik nog maar een tijdje door.

Dit is het laatste stukje van dit jaar, we willen iedereen bedanken voor de bezoekjes en reacties. En uiteraard iedereen een hele gezellige jaarwisseling toewensen. En voor het nieuwe jaar een goede gezondheid en heel veel kookplezier!

Het laatste recept, hoe kan het anders, zijn oliebollen. Het veel geprezen recept van de Eetschrijver.

Ingrediƫnten:

1 kg patentbloem
50 g volle melk, ca. 30 °C.
750 g spa rood (bronwater met bubbels!!), op kamertemperatuur
25 g droge gist
30 g suiker
geraspte schil van een halve citroen (hoeft niet)
2 eieren, op kamertemperatuur
15 g zout
1 tl kaneel
50 g roomboter, gesmolten en afgekoeld

Vulling:

200 g rozijnen
100 g krenten
100 g sukade (optioneel)
150 g appel, in blokjes (goudreinet)

Verder erg makkelijk:

frituurpan met 3 - 4 liter zonnebloemolie
ijsbolletjestang
schuimspaan
vergiet of groot bord bekleed met keukenrol


Bereidingswijze:

Wel de rozijnen en krenten ca. 15 minuten in warm water, giet af en spreid ze uit op een schone theedoek of dik keukenrol.

Doe de bloem, melk, bronwater met bubbels, droge gist, suiker,melk, citroenrasp en de eieren in de kom van een standmixer. Laat deze langzaam draaien tot het een mooi geheel is zonder klontjes.Doe het zout, kaneel en gesmolten boter erbij. Mix dit nog een paar minuten. Zorg dat alles goed gemixt wordt ook het beslag wat langs de wanden van de kom zit. Meng er als laatste de gewelde rozijnen, krenten, sucade en appel door.

Doe het beslag over in een flinke kom (het beslag zal flink rijzen) of doe het in twee kleinere kommen en dek deze af met plastic folie of een douchemuts. Laat het beslag ca. een uur rijzen op kamertemperatuur, tot het verdubbeld is.
Sla het deeg nu door, dit gaat het makkelijkst door het beslag met een houten lepel door te roeren. Dek de kom weer af en laat deze zo nog 15 minuten rijzen.

Verhit ondertussen de olie in de (frituur)pan tot 180 °C.
Dompel de ijstang even in de hete olie en schep deze vol met het beslag. Knijp het beslag in de hete olie en herhaal dit tot je 3-4 oliebollen hebt. Niet meer anders koelt de olie teveel af en zullen de oliebollen te veel olie opnemen.
Laat de oliebollen zo ca. 3 minuten bakken en draai ze dan om. Dit gaat vaak erg gemakkelijk door ze even een zetje te geven.
Schep de oliebollen met een schuimspaan uit het vet en doe ze in een vergiet bekleed met keukenrol, laat uitlekken.

Bestrooi de oliebollen lekker met poedersuiker en serveer. Ze zijn warm en koud lekker maar wil je ze alleen warm kun je ze even 15 minuten oppiepen in een warme oven van ca. 100 °C.





4 opmerkingen:

  1. Bedankt voor het delen!
    Fijne jaarwisseling.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dankjewel Ageeth en graag gedaan ;-)
      Alles weer normaal, we gaan er weer met frisse moed tegenaan!

      Verwijderen
  2. Hier ook iemand die vaak denkt: ik stop met bloggen. Met mijn Facebookgroep ben ik al gestopt. Scheelt een hoop werk :-)
    Een heel goed 2017 toegewenst voor jullie beide. Groetjes, Marion

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Heeee Marion, dankjewel en wat leuk om je hier even tegen te komen :-)
      Ik zag dat je het stokje hebt doorgegeven van je FB groep, nu kun je van de andere kant meekijken. Ook wel eens leuk. Dus dan heb je nu genoeg tijd om door te gaan met je blog ;-)
      Groetjes, Karin

      Verwijderen