We hebben
prachtige boerenkool in de tuin, ik ben er alleen niet zo'n liefhebber van. Ik
zeg ook altijd dat het eerst moet vriezen voordat we het kunnen eten. Hiermee
kan ik het soms tot februari uitstellen. Dit jaar niet. In november hebben we
de eerste nachtvorst al gehad, en een paar weken later nog een keer dus ik
moest er al vlug aan geloven. Stamppot boerenkool, met worst én spekjes om het
toch nog enigszins lekker te maken. Voor mij dus veel worst en iets minder
stamppot.
Maar je kunt
meer met boerenkool dan alleen de stamppot, ik eet het als salade of in de
soep, en nu dus in deze hartige taart.
Het recept
kwam ik tegen op pinterrest, (waar ik op aanraden van een kook-vriendin ook af
en toe kijk ;-)). Het is van Ottolenghi dus dan heeft het direct mijn
aandacht.
Het is wel
even wat werk, maar het is zeker de moeite waard om deze taart een keer te
maken.
Ingrediënten:
200 g
boerenkool, zonder stelen, grof gehakt
200 g
snijbiet, zonder nerven, grof gehakt
2 tl
olijfolie
30 g boter
1
middelgrote ui, grof gehakt
2 tenen
knoflook, geraspt
20 g dragon
blaadjes, of 2 tl gedroogde dragon
20 g
muntblaadjes
30 g
peterselieblad, grof gehakt
40 g
broodkruim (ca. 1 snee brood)
½
tl nootmuskaat (gemalen)
100 ml
slagroom
2 eieren,
losgeklopt
40 g pijnboompitten,
geroosterd
100 g
Gruyere of andere smakelijke kaas, grof geraspt
zout en
versgemalen peper
Griekse
yoghurt voor erbij
250 g korstdeeg
Ingrediënten voor het korstdeeg (ca. 530 g.):
300 g bloem
½ tl zout
160 g koude
boter, in kleine blokjes
70 ml.
ijskoud water
Dit is een
dubbele portie korstdeeg, je kunt de helft maken maar het deeg is ook prima in
te vriezen.
Bereidingswijze korstdeeg:
Doe de bloem
met het zout en de boter in een kom en maak er met de hand een kruimelig deeg
van. Ik doe dit in de magimix met de pulseerknop, tot het net fijn broodkruim
lijkt.
Voeg het
ijskoude water toe en meng tot het een net samenhangend deeg is.
vorm er een
dikke plak van ca. 4 cm dik van, verpak deze
in plastic folie en leg ca. 2 uur in de koelkast.
Bereidingswijze bodem:
Verwarm de
oven voor op 170 °C.
Rol het
korstdeeg uit op een licht met bloem bestoven werkblad tot een lap van ca. 3mm
dikte. Bekleed hiermee een ingevette vorm (liefst met losse bodem) van ca. 24
cm.
Snijd het
deeg iets bij maar laat er nog wel 5mm overhangen, het deeg zal namelijk in de
oven krimpen.
Prik het
deeg in met een vork en zet 20 minuten in de koelkast.
Bekleed het
deeg met bakpapier, doe er een steunvulling in (bonen, knikkers, rijst) en bak
de bodem 30 minuten.
Verwijder de
steunvulling en het bakpapier en bak de bodem nog eens 10 minuten tot deze mooi
goudbruin is.
Haal uit de
oven en laat afkoelen.
Bereidingswijze vulling en taart:
Doe de
boerenkool en snijbiet in een flinke pan met kokend water. Kook de groente 4
minuten, giet af , laat uitlekken en afkoelen.
Doe de
groente in een schone theedoek en knijp er zoveel mogelijk vocht uit.
Zet een
middelgrote koekenpan op het vuur en doe er de olie en boter in.
Als de boter
is gesmolten mag de ui erbij. Fruit deze ca. 6 minuten tot deze mooi goudbruin
is (roer regelmatig).
Doe de
knoflook erbij en bak deze 2 minuten mee.
Doe de
boerenkool, snijbiet, gebakken ui en knoflook en de kruiden in een
foodprocessor en laat deze 20 seconden draaien. Het moet nu een grove pasta
zijn.
Doe deze pasta over in een flinke kom en voeg het broodkruim, nootmuskaat, slagroom, eieren,
pijnboompitten, kaas, een kwart tl zout en een paar slagen uit de pepermolen
toe.
Mix alles
goed door elkaar en doe het in de voorgebakken bodem.
Bak de taart
ca. 25-30 minuten tot deze mooi stevig is.
Haal uit de
oven, laat 10 minuten afkoelen, verwijder de vorm en serveer met de Griekse
yoghurt.
Lang leve Pinterest!
BeantwoordenVerwijderenDe taart was heeeeerlijk! Toch mooi dat ik daar van mee heb kunnen genieten :)
Was gezellig. Volgende keer blijf ik iets langer.
Groet Judith uit BP
Heeee daar ben je weer, altijd leuk! Oh jee Pinterest, je zag de foto? Je dacht die ken ik, ik stond erbij en ik keek ernaar ;-)
VerwijderenWas heel gezellig, beetje abrupt einde.... We moeten het gauw nog eens over doen!
Groet, Karin uit Bbrug