Pita broodjes wie kent ze niet. Vroeger
alleen maar gebruikt voor de shoarma maar tegenwoordig worden ze gevuld met van
alles, bijvoorbeeld falafel. Vul ze met dat wat je lekker vindt.
Ze liggen in
ieder supermarkt maar deze zijn toch wel iets anders dan zelf gebakken. En voor
het werk hoef je het niet te laten, en het is ook nog eens erg leuk om te doen.
Maak er gerust meer, ze zijn prima in te vriezen en altijd handig om in huis te
hebben.
Je kunt ook hele kleine broodjes
maken en deze gebruiken als hapje op een verjaardag.
Ingrediƫnten:
500 g bloem (liefst van een harde
tarwe)
1 tl suiker
1 ½ tl zout
2 tl droge gist
300-400 ml lauw water
2 el olijfolie
Bereidingswijze:
Doe 300 ml en alle overige
ingredienten behalve de olijfolie in de kom van de standmixer en kneed tot het
een mooie deegbal is. Is het deeg te droog doe er dan zoveel water bij tot het een mooi deeg is.
Doe de bloem, suiker, zout, gist en
300 ml water in de kom van de standmixer en kneed tot een mooi deeg. Voeg
eventueel meer water toe.
Doe de olijfolie erbij en kneed dit
erdoor, het moet nu een zijdezacht deeg zijn.
Dek het deeg af met plasticfolie en zet
het ten minste een uur op kamertemperatuur te rijzen.
Verwarm de oven voor met bakplaat of
pizzasteen op de warmste stand.
Verdeel het deeg in 10 stukken van
ca. 80 gram.
Rol ze onder je handpalm op het
werkblad tot mooie bolletjes. Druk ze een beetje plat en rol er opnieuw
bolletjes van.
Leg de bolletjes op een licht met
bloem bestoven bakplaat (met genoeg tussenruimte) en laat ze zo niet afgedekt
10-15 minuten rusten.
Bestuif het werkblad licht met bloem
en rol de bolletjes uit tot dunne pitta's, zo'n 0.5 cm dik.
Haal de voorverwarmde bakplaat of
pizzasteen uit de oven en leg hier de pitta's op. Plaats de bakplaat of
pizzasteen in het midden van de oven en blijf kijken. Afhankelijk hoe heet de
oven is zullen de broodjes na 2-3 minuten klaar zijn. Ze worden niet bruin en
je hoeft ze niet om te draaien.
Haal de broodjes uit de oven en laat
ze even afkoelen op een rooster. Stapel ze op en doe ze in een plastic zak en
sluit deze af. Wacht hier niet te lang mee, omdat ze snel uitdrogen.
Zo stomen ze nog even door en blijven
ze lekker zacht van binnen.
Eet je ze niet binnen 12 uur op, doe
ze dan als ze goed zijn afgekoeld in de vriezer.
Hoi Karin,
BeantwoordenVerwijderenlijkt me een goed recept,
maar wat een mooie foto's, prachtig dat (avond?)licht erop!!
groet
Marrian
Hoi Marrian,
VerwijderenHet is een goed recept, er staat er nog eentje op de blog maar deze is beter. Dit worden echt van die envelopjes waar wat in kan.
Dankjewel voor je compliment over de foto's. Klopt helemaal het is het avondzonnetje wat je ziet. Ik ben daar altijd een beetje voorzichtig mee, maar nu pakte het redelijk goed uit :-)
Groet,
Karin