zaterdag 6 mei 2017

Pita broodjes






Pita broodjes wie kent ze niet. Vroeger alleen maar gebruikt voor de shoarma maar tegenwoordig worden ze gevuld met van alles, bijvoorbeeld falafel. Vul ze met dat wat je lekker vindt. 
Ze liggen in ieder supermarkt maar deze zijn toch wel iets anders dan zelf gebakken. En voor het werk hoef je het niet te laten, en het is ook nog eens erg leuk om te doen. Maak er gerust meer, ze zijn prima in te vriezen en altijd handig om in huis te hebben.
Je kunt ook hele kleine broodjes maken en deze gebruiken als hapje op een verjaardag.

Het recept komt uit het boek Honey& Co




Ingrediƫnten:

500 g bloem (liefst van een harde tarwe)
1 tl suiker
1 ½ tl zout
2 tl droge gist
300-400 ml lauw water
2 el olijfolie

Bereidingswijze:

Doe 300 ml en alle overige ingredienten behalve de olijfolie in de kom van de standmixer en kneed tot het een mooie deegbal is. Is het deeg te droog doe er dan zoveel water bij tot het een mooi deeg is.
Doe de bloem, suiker, zout, gist en 300 ml water in de kom van de standmixer en kneed tot een mooi deeg. Voeg eventueel meer water toe.
Doe de olijfolie erbij en kneed dit erdoor, het moet nu een zijdezacht deeg zijn.
Dek het deeg af met plasticfolie en zet het ten minste een uur op kamertemperatuur te rijzen.

Verwarm de oven voor met bakplaat of pizzasteen op de warmste stand.
Verdeel het deeg in 10 stukken van ca. 80 gram.
Rol ze onder je handpalm op het werkblad tot mooie bolletjes. Druk ze een beetje plat en rol er opnieuw bolletjes van.
Leg de bolletjes op een licht met bloem bestoven bakplaat (met genoeg tussenruimte) en laat ze zo niet afgedekt 10-15 minuten rusten.

Bestuif het werkblad licht met bloem en rol de bolletjes uit tot dunne pitta's, zo'n 0.5 cm dik.
Haal de voorverwarmde bakplaat of pizzasteen uit de oven en leg hier de pitta's op. Plaats de bakplaat of pizzasteen in het midden van de oven en blijf kijken. Afhankelijk hoe heet de oven is zullen de broodjes na 2-3 minuten klaar zijn. Ze worden niet bruin en je hoeft ze niet om te draaien.

Haal de broodjes uit de oven en laat ze even afkoelen op een rooster. Stapel ze op en doe ze in een plastic zak en sluit deze af. Wacht hier niet te lang mee, omdat ze snel uitdrogen.
Zo stomen ze nog even door en blijven ze lekker zacht van binnen.


Eet je ze niet binnen 12 uur op, doe ze dan als ze goed zijn afgekoeld in de vriezer.

2 opmerkingen:

  1. Hoi Karin,

    lijkt me een goed recept,
    maar wat een mooie foto's, prachtig dat (avond?)licht erop!!

    groet
    Marrian

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Marrian,
      Het is een goed recept, er staat er nog eentje op de blog maar deze is beter. Dit worden echt van die envelopjes waar wat in kan.
      Dankjewel voor je compliment over de foto's. Klopt helemaal het is het avondzonnetje wat je ziet. Ik ben daar altijd een beetje voorzichtig mee, maar nu pakte het redelijk goed uit :-)

      Groet,
      Karin

      Verwijderen