zaterdag 11 november 2017

Harissa van Ottolenghi






Sambal kennen we allemaal wel maar harissa is niet voor iedereen bekend.
Je kunt het misschien de sambal van het Midden-Oosten noemen, lekker pittig sausje maar met andere ingrediënten.
Wij zijn sambal liefhebbers, we eten het elke dag, niet door het warm eten maar op brood. Broodje pindakaas met sambal is wel bekend maar wij vervangen de pindakaas door tahin. En dan niet de tahin welke je gebruikt met koken maar de tahin uit de biologische winkel, die van geroosterd sesamzaad. Heerlijk.
Nu dus harissa, daarvan is het hoofdingrediënt geroosterde paprika welke heerlijk zoet is. Niet de geroosterde paprika uit pot, die zijn te zuur.
De hitte kun je wat sturen door meer of minder Spaanse peper te gebruiken, en dan ook nog hoe heet is de peper. Zit maar een ding op, proeven. Gewoon een klein stukje afsnijden en proeven. De zaadlijsten zijn het heetst aan de peper, dus wil je het wat milder, schraap je die eruit.
De harissa is een heerlijke smaakmaker voor soep, saus, groentestoofpotten, rijst en couscousgerechten of op een broodje pindakaas of tahin ;-)

Ik heb het recept maal drie gemaakt en de potjes geweckt, lekkere afwisseling met de sambal.

Het recept komt uit het boek Plenty van Ottolenghi



Ingrediënten:

1 rode paprika
¼ tl korianderzaad
¼ tl komijnzaad
¼ tl karwijzaad
½ tl olijfolie
1 kleine rode ui, grof gehakt
2 tenen knoflook, grof gehakt
2 middelscherpe verse rode chilipepers, zonder zaad, grof gehakt (of naar smaak)
½ el tomatenpuree
2 tl zoutvlokken

Bereidingswijze:

Blaker de paprika rondom zwart onder de gril (15-20 minuten), in de gasvlam of op de bbq. Doe de zwarte paprika in een kom en dek deze af met huishoudfolie. Laat de paprika afkoelen.
Schraap voorzichtig het zwarte vel eraf, snijd open en schraap de zaden eruit.

Rooster het koriander-, komijn- en karwijzaad ca. 2 minuten op laag vuur. Doe over in een vijzel en wrijf het tot poeder.

Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak hierin de uia, knoflook en chilipeper ca. 12 minuten op halfhoog vuur tot ze mooi bruin zijn.
Laat iets afkoelen en doe ze dan met de overige ingrediënten in een blender en pureer alles tot een gladde pasta.


Wil je de harissa langer bewaren dan kun je deze weer verhitten en heet in schone potjes doen en gelijk afsluiten. Ik heb het in kleine weckpotjes gedaan en deze nog 12 minuten verhit in de stoomoven.





2 opmerkingen:

  1. Dat ziet er lekker uit! Eens geen tube van de Turkse winkel, maar je eigen potjes!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zo breid het zelf maken zich nog steeds uit, zo leuk!

      Verwijderen