zaterdag 18 november 2017

Knoflooksoep met harissa

Knoflooksoep, we aten het voor het eerst met de wintersport in Oostenrijk, ergens eind jaren 90.
Omdat je het hier niet kon kopen namen we altijd een stuk of wat zakjes mee. Ik zie de zakjes nog zo voor me, lichtgroen met een bord soep en de rode letters Knorr.
Ja toen aten wij ook nog uit pakjes en zakjes, niets zo makkelijk als het zakje legen in een pan, water erop, aan de kook brengen en eten.
We gaan al jaren niet meer op wintersport, en ook eten we al heel wat jaren niet meer uit pakjes en zakjes. Maar de liefde voor knoflooksoep is er nog altijd. En zelf maken is eigenlijk helemaal niet zoveel werk en gewoon veel lekkerder.

Wat er veel ingaat is knoflook, veel knoflook en dat hebben we. Van de nieuwe aanplant in de moestuin zijn nog heel veel tenen knoflook over, de dikste zitten in de grond en de kleinere zijn voor in de keuken.
Vaak is knoflooksoep een gebonden soep met melk of room, best wel een zware soep. Evert is gek op zulke soepjes, ik hou meer van de lichtere varianten.
Dit is zo'n lichtere variant, niks geen bloem, melk, room. Evert keek dan ook wel een beetje beteuterd toen hij zijn kom voor zich had, hij had zich verheugd op knoflooksoep en dat ziet er toch wel even anders uit dan dit.
Maar de smaak maakte alles goed, wat een heerlijke soep al dan niet met de zelfgemaakte harissa.

Het recept komt uit het boek Plenty van Ottolenghi


Ingrediƫnten:

40 g boter
2 el olijfolie
4 middelgrote sjalotten, fijngehakt
3 stengels bleekselderij
25 middelgrote tenen knoflook, in dunne plakjes
2 tl fijngehakte gemberwortel
1 tl fijngehakte tijm
2 dl witte wijn
snuf saffraandraadjes
4 laurierblaadjes
1 l geurige groentebouillon, eventueel van een blokje
½ tl grof zeezout
4 el grof gesneden bladpeterselie
koriander, grof gesneden
Griekse yoghurt, optioneel

Harissa, zelfgemaakt is natuurlijk het lekkerst maar uit een potje of tube kan ook.

Bereidingswijze:

Doe de boter en olie in een flinke pan en smoor hierin de sjalotten en bleekselderij in ca. 10 minuten mooi glazig en gaar.
Laat de laatste 5 minuten de knoflookplakjes mee smoren.
Roer de gemberen tijm erdoor. Voeg de witte wijn toe en breng aan de kook. Laat een paar minuten lekker borrelen. Doe de saffraan, laurier, bouillon en zout erbij en laat hem zachtjes 10 minuten pruttelen.

Verwijder de laurierblaadjes, doe de bladpeterselie erbij en pureer de soep kort met een staafmixer. Niet te lang, er moeten nog wat stukjs in zitten.

Schep de soep in kommen, doe er een lepeltje harissa over, bestrooi met fijngesneden korianderblad en eventueel een dot Griekse yoghurt.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten