zaterdag 9 december 2017

Appel-olijfolietaart met ahornglazuur






Het zal de Ottolenghi-fans niet zijn ontgaan dat er weer een nieuw boek van hem uit is.
Sweet, een boek zoals de naam al doet vermoeden, vol met zoet. En dat in deze tijd, dat er juist zoveel negatiefs over suiker in de media is. En niet onterecht, suiker is gewoon niet gezond.
Wij proberen het dan ook zo min mogelijk te gebruiken, maar als je van bakken houdt dan valt het niet mee om dat zonder suiker te doen. Het kan wel, maar je kunt niet klakkeloos een recept maken en de suiker weglaten. Dat zijn gewoon andere recepten.
Dit soort recepten gebruik ik doordeweeks, maar in het weekend mag er gezondigd worden, dus word er met suiker gebakken. Zo ook deze taart van Ottolenghi.

Dit recept komt niet uit 'Sweet' omdat ik deze (nog) niet heb. In zijn andere boeken staan ook 'sweets' die ik nog niet gebakken heb, die eerst maar eens uitproberen.
Deze is in ieder geval goed gekeurd, op naar de volgende.
En wie weet ligt 'Sweet' straks wel onder de kerstboom :-)

Dit recept komt uit 'Het kookboek' van Ottolenghi.




Ingrediënten:

80 g rozijnen (sultana's)
4 el water
280 g bloem
½ tl kaneel
¼ tl zout
½ tl bakpoeder
1¼ tl zuiveringszout (baking soda)
120 ml olijfolie
160 g fijne kristalsuiker
½ vanillestokje, het merg eruit geschraapt
2 eieren, losgeklopt
3 goudreinetten, geschild en in blokjes van 1 cm
geraspte schil van 1 citroen
2 eiwitten
poedersuiker om te bestuiven (optioneel)

Ahornglazuur:

100 g boter, op kamertemperatuur
100 g lichte rietsuiker
85 ml ahornsiroop
220 g verse roomkaas, op kamertemperatuur

Springvorm ø 20 cm ingevet en de bodem bekleed met bakpapier
Ik vond de taart erg hoog dus gebruik ik de volgende keer een springvorm ø 24 cm

Doe de rozijnen met het water in een klein pannetje en zet deze op laag vuur tot de rozijnen al het water hebben opgnomen. Laat afkoelen.

Verwarm de oven tot 170 °C.

Zeef de bloem, kaneel, bakpoeder en zuiveringszout boven een kom en zet opzij.

Doe de olijfolie met de suiker en het merg van het vanillestokje in een kom en klop dit goed door elkaar. Voeg geleidelijk de losgeklopte eieren toe. Het moet een mooi glad en dik mengsel zijn. Meng er de appelblokjes, rozijnen en citroenschil door. En spatel er als laatste het gezeefde bloemmengsel door.

Klop de eiwitten in een schone kom stijf en spatel het in twee porties door het beslag. Probeer er zoveel mogelijk lucht in te houden.

Giet het beslag in de vorm, strijk de bovenkant glad en bak hem in ca. 1.5 uur gaar.
Een ingestoken spies moet er schoon uitkomen.
Haal de taart uit de oven en laat deze in de vorm op een rooster afkoelen.

Maak ondertussen de glazuur.
Klop de boter, rietsuiker en ahornsiroop tot een luchtige massa. Voeg de roomkaas toe en klop net zolang tot het mooi glad is. Dit kan met de hand maar met een elektrische mixer of standmixer gaat het een stuk makkelijker.

Snijd de taart, als deze helemaal is afgekoeld, horizontaal doormidden. Als de bovenkant erg bol is, moet er een plak af zodat je een platte bovenkant hebt. Ik heb dit niet gedaan omdat ik niet genoeg roomkaas had om ook de bovenkant te bestrijken.
Bestrijk de onderste helft met de helft van het glazuur. Zet de bovenkant erop en bestrijk deze met de rest van het glazuur. Je kunt hem nu nog bestuiven met poedersuiker als je dat wilt.

Ik had niet genoeg roomkaas in huis om het hele recept te maken. Ik heb er alleen roomkaas tussen gedaan. De volgende keer zou ik ook de bovenkant bestrijken met roomkaas, het voegt echt wel iets toe.




  


Geen opmerkingen:

Een reactie posten