zaterdag 24 februari 2018

‘Focaccia’ met geitenkaas en za’atar

Wat is het een heerlijk weer, eindelijk een beetje winter. Het is koud maar alles beter dan regen en wind, daar ben je gauw zat van. Weer ook voor soep, al kan soep met alle soorten weer. Bij soep eten wij eigenlijk altijd wel een broodje, lekker om erin te soppen.
Uiteraard is dat dan zelfgebakken. Het kan ‘gewoon’ brood, stokbrood of focaccia zijn. De focaccia kun je een smaakje geven welke je lekker vind, en welk seizoen of het is. Deze is met geitenkaas, oregano en za’atar. Za’atar is tegenwoordig in de grote supermarkt wel te koop, het is een mengsel van een soort oregano, sumak en sesamzaad.

Het is niet een echt focaccia-brood, daar gaat geen yoghurt en melk in. Het heeft de vorm en net als focaccia een of andere topping.
Het recept komt uit het boek Vegarabia
Ingrediënten deeg:
450 g durumbloem, plus extra om te bestuiven
1 tl bakpoeder
½ tl zout
2 tl gedroogde gist
2 tl fijne kristalsuiker (wil ik de volgende keer achterwege laten)
150 ml lauwe melk
30 ml plantaardige olie
150 g yoghurt
1 ei, losgeklopt
geklaarde boter, om mee te bestrijken (optioneel)

Ingrediënten voor de topping:

50 ml lekker olijfolie
150 g geitenkaasm grof gekruimeld
2 tl za’atar
1 tl sumak
Klein bosje oregano
Versgemalen peper en grof zout

Bereidingswijze:
Doe de bloem, bakpoeder, zout, gist en suiker in een grote kom en meng dit door elkaar. Doe de melk, olie, yoghurt en het ei erbij en kneed dit in ca. 10 minuten tot er een glutennetwerk is ontstaan.

In mijn geval werd het niet een mooi brooddeeg, er staat ook letterlijk in het recept glutennetwerk en niet een mooi deeg. Er was zeker wel een glutennetwerk maar het was een heel ander soort deeg dan normaal. Ik ben maar gewoon doorgegaan.

Doe het deeg in een licht ingevette kom en laat het afgedekt ca. een uur op kamertemperatuur rijzen tot het in volume verdubbeld is.

Sla het deeg terug, verdeel het in tweeen en maak hier een ovaal van ca. 30x18x2 cm dik van. Leg beide broden op een bakplaat en laat nog afgedekt met een theedoek ca. 30 minuten rijzen.

Verwarm de oven voor op 220 °C.
Bestrijk beide broden royaal met olijfolie, druk de stukjes geitenkaas erin, bestrooi met de za’atar, sumak, oregano grof zout en peper.
Bak de broden 12/15 minuten tot ze goudbruin en gaar zijn. Haal de broden uit de oven en laat afkoelen op een rooster. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten