zaterdag 21 april 2018

Preiquiche met hazelnoten







Weer een quiche met prei, die staat er toch al op…. Ja dat klopt maar we hebben nog best wat prei op de tuin en dat moet op. Dus daarom nog een quiche (of hartige taart) met prei. Een ander boek, een ander recept, maar heeeeeel erg lekker volgens het testpanel.

Het is op dit moment een beetje moeizaam met de blog, de tuin vraagt veel tijd en de fotografie slokt ook heel veel tijd op. De tuin is bekend, dat is elk voorjaar, alles groeit enorm en dan vooral het vuil… Grasmaaien, kanten steken, straatjes onkruidvrij maken, zaaien, uitplanten en watergegeven etc.
En dan de fotografie, dat heeft niet alleen mij maar ook Evert helemaal gegrepen. Eerder was het voor de blog en lag ik op knieën in de tuin voor wat bloemetjes en bijtjes. Maar nu we het samen leuk vinden gaan we er wat vaker op uit. Het Zwanenwater is hier niet ver vandaag en een prachtig natuurgebied waar je heerlijk kan struinen. Maar dan ben je zomaar eens vier tot vijf uur onderweg. Gister zijn we voor het eerst naar de Amsterdamse Waterleiding Duinen geweest (AWD), wat een gebied, geweldig. We waren er om 7:00 uur al en gingen rond 13.00 uur weer richting huis. En we hebben nog maar een heel klein gedeelte gezien, ik heb het vermoeden dat we hier wel eens vaker naar toe zullen gaan.

Allemaal helemaal niet erg maar het koken schiet er gewoon een beetje bij in. We eten uiteraard wel maar vaak iets wat we erg lekker vinden en wat al op de blog staat. Ik probeer elke week een recept te plaatsen, maar of ik dat blijf doen…… De tijd zal het leren.

Voor nu in ieder geval een lekkere quiche met prei, heerlijk om buiten op te eten!

Het recept komt uit het boek ‘De Veldkeuken’ echt een heerlijk boek. Ik laat het boek op tafel liggen, ik krijg er weer inspiratie van!


 


Ingrediënten bodem ca ø 24cm:

200 g tarwebloem
100 g koude boter, in kleine blokjes
1 ei, losgeklopt
snufje zout
beetje koud water
Vorm ø24, liefst met losse bodem, ingevet

Vulling:

olijfolie
500 g prei, schoon gewicht in dikke ringen
1 teen knoflook
paar takjes tijm, of tl gedroogde tijm
3 eieren
200 ml slagroom
scheut witte wijn
100 g oude kaas, geraspt
50 g hazelnoten, grof gehakt

Bereidingswijze:


Doe alle ingrediënten in een magimix en draai met het mes tot je fijne kruimels hebt. Doe er een el water (of iets meer) bij en puls tot het deeg pakt en je een deegbal hebt. Draai niet te lang, anders wordt het geen kruimeldeeg maar een veel taaier deeg.
Het kan uiteraard ook met de hand. Doe alle ingrediënten in een kom en werk het snel door elkaar met je vingertoppen tot het een mooi deeg is.
Verpak het deeg in plasticfolie en leg het een uurtje in de koelkast. Half uurtje in de vriezer kan ook.

Verwarm de oven voor tot 200 °C.
Rol het deeg uit op een licht bebloemd werkblad en bekleed hiermee de vorm.
Prik de bodem in met een vork, leg er een stuk bakpapier in met daarop een steunvulling (bonen, rijst, bakbonen).
Bak de bodem 10-12 minuten, verwijder dan de steunvulling en het bakpapier. Bestrijk de bodem met een beetje losgeklopte ei en bak nog 5-8 minuten. Haal uit de oven, snijd het overtollig deeg eraf en zet op een rooster.

Verlaag de temperatuur naar 180 °C. 

Bereidingswijze vulling:

Doe een scheut olijfolie in een pan met dikke bodem en bak hierin de prei, knoflook en tijm ca. 5 minuten op halfhoog vuur. Giet er een scheut witte wijn bij en stoof alles ,met de deksel op de pan, een minuut of 5 tot de prei halfgaar is. Breng op smaak met zout en peper.

Breek de eieren in een flinke kom met de room zout en peper en roer ze los. Doe de prei erbij en 70 gram van de geraspte kaas, schep goed om. Verdeel dit mengsel over de voorgebakken bodem, verdeel er de rest van de kaas en de hazelnoten over. Bestrooi met de tijm en bak de taart 25-30 minuten tot deze mooi goudbruin en gaar is. Laat de taart minstens 10 minuten afkoelen voordat je deze aansnijd.




2 opmerkingen:

  1. Hoi, leuk recept, wil ik gaan maken!
    Ik zie alleen nergens staan waar de hazelnoten erin gaan?
    Neem aan dat het als laatste samen met de tijm over de vulling gaat?
    Groetjes Nita

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Nita,
      Goed opgemerkt, ik heb het aangepast. De hazelnoten worden er met de kaas over gestooid. Of samen met de tijm wat je al dacht.
      Dankjewel voor het reageren!
      Ik hoop dat het taartje jou net zo goed smaakt als ons :-)

      Groetjes,
      Karin

      Verwijderen