zaterdag 14 april 2018

Stamppot raapsteel met gesmoorde uien






Bij de biologische boer kom je ze weer tegen, raapstelen. Een echte groente voor deze tijd van het jaar. Bij de super zul je ze niet gauw zien, zeker weet ik het niet, ik kom er niet meer zo vaak.
Stamppot…. Nog steeds geen liefhebber maar als je er iemand zoveel plezier mee doet ga je het bijna vanzelf lekker vinden. Het is ook het idee stamppot, het doet me denken aan bord vol piepers en ik hou helemaal niet van piepers. Maar een romige puree is natuurlijk heel iets anders. En na een dag in de tuin moet ik zeggen dan gaat het er zelfs heel blij in, helemaal met dit koude weer. Van het weekend voor het eerst lekker buiten gegeten en nu brand de houtkachel weer….
Tijd voor stamppot!

Ingrediënten voor 2 personen:


Stamppot:
600 g kruimige aardappels, geschild en in stukken
1 bosje raapstelen
1.5 dl melk
scheutje olijfolie, of een lekkere klont boter
Stukje blauwe kaas of andere lekkere pittige kaas, in blokjes
handje zongedroogde tomaten, in stukjes
Gesmoorde ui voor erop
  
Gesmoorde ui:
1 kilo ui in ringen
25 g boter
2 el basterdsuiker
Zout en versgemalen peper

Dit is rijkelijk veel maar het werk is hetzelfde en het is overal lekker bij!

Bereidingswijze:


Gesmoorde ui:
Fruit de uien met wat zout glazig in de boter. Doe er de suiker bij en laat op laag vuur ca. 20 minuten stoven tot de uien mooi egaal bruin zijn. Breng op smaak met zout en peper.

Stamppot:
Kook de aardappels met water en zout in ca. 20 minuten gaar.
Snijd ondertussen de worteltjes van de raapstelen, was ze en maak ze goed droog (in een slacentrifuge) en snijd ze grof.
Giet de aardappels af, stamp ze of nog beter knijp ze door de pureeknijper. Verwarm de melk en giet dit bij de aardappels. Doe de olijfolie erbij en roer met een houten lepel goed door elkaar tot een mooie puree. Meng de kaas en tomaatjes erdoor en als laatste de raapstelen. Breng op smaak met zout en peper. Plaats een kookring op het bord en vul deze met de stamppot, druk goed aan en trek de ring eraf. Verdeel er een paar eetlepels van de gesmoorde ui over en dien op.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten