zaterdag 19 mei 2018

Curry met kip en inmaakspecerijen






Curry, we houden er erg van, ben ik onderhand wel achter. Het boek Made in India staat er vol mee dus dit is een boek wat ik vaak pak. Afgelopen donderdag dus ook, het moest iets worden met kip en verder moest alles in huis zijn. Dit recept had ik al eens gezien maar de titel sprak me niet zo aan, kip in inmaakspecerijen. Dat doet me al gauw aan een pot augurken denken, en daar dan kip voor in de plaats. Maar daar maakte ik een misser, het zijn de specerijen die vaak in Indiase chutneys en tafelzuur worden gebruikt. Niks geen pot augurken.
Alles was in huis op het groene pepertje na, dus deze ging het worden. Het resultaat was een heerlijke curry, nu eens niet met kokos maar met tomaat. Al miste we beide wel een beetje pit, denk zomaar dat het groene pepertje precies genoeg is om dat op te lossen. Als we straks weer eigen pepertjes hebben en eigen tomaten ga ik het nog een keertje maken, denk zomaar dat het dan extra lekker is šŸ˜‰

Het recept komt uit het boek: Made in India van Meera Sodha




Ingrediƫnten:

4 cm gemberwortel, geschild en geraspt
6 tenen knoflook, grof gehakt
1 verse groene chilipeper, grof gehakt
Zout
3 el raapzaadolie, of een andere neutrale olie
1 tl nigellazaad
1 tl venkelzaad
1 tl mosterdzaad
1 tl komijnzaad
½ tl fenegriekzaad
2 grote uien, fijn gesnipperd
3 middelgrote rijpe tomaten, grof gehakt
2 el tomatenpuree
¾ tl chilipoeder, of naar smaak
½ tl geelwortelpoeder
800 g kippendij, blokjes van 4x3 cm
3 el Griekse yoghurt
1 citroen, in kwarten, voor erbij

Bereidingswijze:

Doe de gember, knoflook, groene chilipeper en een snuf zout in een vijzel en stamp dit tot een fijne puree. Zet opzij.

Doe de olie in een flinke pan en verhit op halfhoog vuur. Doe er alle zaden bij en roerbak dit een minuut tot het heerlijk begint te ruiken. Voeg de uien toe en fruit deze tot ze gaar en goudbruin zijn. Bij mij was dat ca. 15 minuten.

Roer de puree van gember, knoflook en chilipeper door de specerijen en bak dit een paar minuten mee. Doe er de tomaten, tomatenpuree, chilipoeder, geelwortelpoeder en een tl zout bij. Roer door elkaar en laat 5 minuten sudderen.
Doe de kip erbij en schep goed om. Bak tot de kip wit ziet en voeg dan een flinke scheut water toe. Zet het vuur laag, doe het deksel op de pan en laat het ca. 20 minuten zachtjes stoven.

Doe de yoghurt in een kommetje met een paar lepels van de saus. Roer het goed door elkaar en giet het in de pan. Roer goed door en laat het 5 minuten zachtjes doorwarmen. Verdeel over borden of diepe kommen en geef er een partje citroen bij.

Wij hadden er basmatirijst bij en snijboontjes.




2 opmerkingen: