zaterdag 8 juni 2013

Rabarbertaart met appel en mascarpone


Rabarbertaart met appel en mascarpone


Weer een taartje met rabarber, profiteer er van zolang het kan!
Het zal wel één van de laatste rabarberrecepten zijn, de oogst is tot ongeveer 21 juni daarna mag de plant weer aansterken.
We hebben wel wat rabarber in de vriezer dus we kunnen verderop in het jaar ook nog iets met rabarber maken.

Deze keer rabarber met appel en mascarpone, uit het boek ‘Appeltaart’ van Janneke Philippi.
Een boek vol met appeltaarten in welke vorm dan ook. Dit taartje had ik vorig jaar ook al een keer gemaakt en ik zag dat er een 8.5 bij stond, we vonden het dus erg lekker, vandaar dat ik heb nog maar een keertje heb gemaakt.

Het is een leuk boek het enige nadeel vind ik dan de ingrediënten allemaal bij elkaar zijn opgeteld, zo staat er in dit recept bijvoorbeeld 150 g basterd suiker. Dat is 50 g voor de bodem, 50 g voor het rabarber appel mengsel en 50 g voor door de mascarpone.
Nu is het alleen de suiker maar in andere recepten is het ook met de bloem en de eieren zo. Ik vind dat lastig ik heb het dus bij de ingrediënten al uit elkaar getrokken. 


Voor het deeg:

1 citroen (rasp van halve citroen) 
60 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
150 gram bloem, gezeefd
50 gram witte basterdsuiker
1 eidooier

Voor de vulling:

250 gram rabarber
1 handappel
50 gram witte basterdsuiker

125 gram mascarpone (ik heb 250 g gebruikt, het hele kuipje, dat ging prima)
1 ei
50 gram witte basterdsuiker
2 theelepels custardpoeder

1-2 takjes tijm of munt

extra nodig
keukenmachine of mixer met deeghaken, vershoudfolie, ingevette taartvorm van 20 cm doorsnede en 3 c hoog (liefst met losse bodem), bakpapier, blindbakvulling (bijv. bakknikkers of gedroogde bonen)

Bereidingswijze:  

Boen de citroen schoon. Rasp de helft van de gele schil eraf. Kneed in de keukenmachine of met de mixer de boter met de bloem, 50 gram suiker, de citroenrasp en de eidooier tot een samenhangend deeg. Laat het deeg verpakt in vershoudfolie minimaal 30 minuten rusten in de koelkast.

Snijd de lelijke uiteinden van de rabarber en snijd de stelen in stukjes. Schil en snijd de appel in stukjes. Kook de appel en de rabarber met 50 ml water en 50 gram suiker in 10 minuten tot een dikke compote. Laat de appel-rabarbercompote afkoelen.

Verwarm de oven voor tot 180 °C. Rol het deeg uit tot een ronde lap van 26-28 cm doorsnede. Bekleed de vorm met het deeg. Leg een royaal vel bakpapier op het deeg met daarop de blindbakvulling. Bak de deegbodem 15 minuten in de voorverwarmde oven. Verwijder het
bakpapier met de blindbakvulling en bak de deegbodem nog 10 minuten.

Roerde mascarpone met het ei, 50 gram suiker en de custardpoeder glad. Schep het mengsel op de deegbodem. Verdeel de compote erover.
Schuif de vorm terug in de oven en bak de taart 25-30 minuten, tot de crème stevig voelt. Laat de taart in de vorm afkoelen. Bestrooi met wat tijmblaadjes of ragfijn gesneden munt. 






Geen opmerkingen:

Een reactie posten