donderdag 19 december 2013

Aardappelgratin met ui en rozemarijn




Op zoek naar een recept voor appeltaart kwam ik dit recept tegen, heel iets anders dan appeltaart maar ik kraag er spontaan trek in en wilde het gelijk maken. 
We hebben nog genoeg eigen aardappelen en uien en de rozemarijn staat in het kasje beschermd tegen winterse temperaturen. Een stukje gruyère lag in de koelkast en slagroom is er ook altijd wel.
Het werd een schot in de roos, Evert houdt heel erg van zulke gerechten, aardappel, ui en room, dat moet lekker zijn.
Het kost wel wat tijd om te maken maar het resultaat was heerlijk.
De uien worden eerst een half uur gesmoord, daar worden ze heerlijk zoet van, dan moet de gratin nog ruim een uur in de oven dus het is niet een gerecht dat je even vlug uit je werk maakt.

Het recept komt uit een boek van Rachel Allen: Uit de oven. Ik denk haar enige boek wat in het Nederlands is vertaald, ze heeft nog een aantal boeken maar die zijn in het Engels. De titel zegt precies waar het boek over gaan, alles wat je in de oven kunt maken zowel zoet als hartig.

Ingrediënten:

50 g boter
700 g gepelde uien (gepeld gewicht), in halve ringen
1 theel. zeezout
½ theel. versgemalen zwarte peper
900 g aardappelen, geschild (geschild gewicht) in dunne plakken van ca. 1½ cm
100 g kaas, bijv. gruyère of gerookte Goudse, geraspt
1 eetl. fijngehakte rozemarijn, tijm of salie
2¼ dl slankroom, ik heb slagroom gebruikt
een middelgrote gratinschaal of een taartvorm van 23 cm doorsnee


Bereidingswijze:

Smelt de boter in een brede pan of 
koekenpan op halfhoog vuur, doe de uien erin en smoor ze circa 30 minuten in de open pan. Roer af en toe tot ze gelijkmatig goudbruin en gekarameliseerd zijn.
Vermeng zout en peper in een kommetje en strooi er wat van op de uien terwijl ze worden gesmoord.

Verwarm intussen de oven op 180 °C
Vet de ovenschaal of taartvorm in met boter.

Bestrooi de plakjes aardappel met het overgebleven zout-en-­pepermengsel en schud ze om. Verdeel de helft van de plakjes in de ovenschaal of vorm, gevolgd door de helft van de kaas, de helft van de ui en de helft van de rozemarijn. Verdeel de overgebleven aardappelplakjes hierop, gevolgd door de overgebleven kaas, uien en rozemarijn.
Giet de room over de vulling in de schaal en zet hem afgedekt met aluminiumfolie 1 uur in de oven. Haal de folie eraf en bak de gratin nog 15 minuten. Dien hem direct uit de oven op.
Het is een maaltijd op zich maar kan ook prima als bijgerecht bij bijvoorbeeld gebraden lamsvlees.


2 opmerkingen:

  1. serieus, 112 theelepels zwarte peper? bedoel je 0,5 of 1,5?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat stom, het moet 0.5 zijn, dat scheelt nogal.... Ik heb het even aangepast, bedankt voor de tip!

      Verwijderen