zaterdag 7 december 2013

Dubbele chocoladekoekjes
We zijn theedrinkers en dan het liefst met wat lekkers erbij. Dat lekkers hoeft niet altijd groot te zijn, een lekkere krentenbol, een snee vers gebakken krentenbrood, een lekkere kaas- of zaden cracker, we vinden het allemaal lekker. In het weekend is er meestal wel wat zelfgebakken bij de thee, een stukje taart, brownie, muffin of iets in die richting.
Door de week houden we het wat gewoner, het liefst zelfgebakken natuurlijk en als het even kan zonder suiker, al valt dit niet altijd mee.

Dit keer heb ik deze 'dubbele chocoladekoekjes' gebakken, de naam zegt het al een chocoladekoekje met daarin ook nog stukjes chocolade, hoe lekker kan het zijn.
Het recept komt uit 'Het hummingbird bakboek' , een boekje vol met lekkere taarten, pies, brownies, muffins en koekjes.

Ingrediënten voor ca. 16 stuks

50 g boter
450 g pure chocolade, grofgehakt
2 eieren
170 g lichtbruine basterdsuiker of ruwe rietsuiker
¼ theel. vanille-extract
85 g bloem
½ theel. zout
½ theel. bakpoeder

2 bakplaten bekleed met bakpapier


Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 170 °C.
Doe de boter met de helft van de chocolade in een vuur­vaste schaal en zet hem op een pan met zachtjes kokend water (zorg dat het water de bodem van de schaal niet raakt). Laat ze tot een glad mengsel smelten.

Doe de eieren, suiker en vanille in de kom van een keu­kenmachine met het kunststof deegmes (of gebruik een elektrische handmixer) en klop tot alles goed is vermengd. Voeg het chocolademengsel toe en klop alles op de laag­ste stand door elkaar.

Zeef de bloem met zout en bakpoeder in een kom en voeg het mengsel in 3 porties aan het chocolademengsel toe, roer steeds goed (schraap de nog niet opgenomen ingrediënten met een pannenlikker van de wand van de mengkom).  Roer tot slot de achtergehouden chocolade door het beslag tot alles gelijkmatig is vermengd.
Zet 8 gelijke bergjes chocoladebeslag op elke voorbereide bakplaat (ik doe dat met een ijstang); houd ze iets uit elkaar zodat ze kunnen uitlopen. Bak ze 10-15 minuten in de warme oven, en controleer ze na 10 minuten. Ze zijn klaar als ze glanzen en er in de bovenkant scheurtjes ontstaan.
Laat ze kort op de bakplaat afkoelen en leg ze daarna op een rooster om ze helemaal koud te laten worden.Geen opmerkingen:

Een reactie posten