maandag 16 december 2013

Bloemkoolsoep met mosterdzaad



Vorige week had ik een mooie grote biologische bloemkool gekocht, maar het was teveel voor één keer. 
Ik heb de grootste helft gestoomd en dat hebben we lekker ouderwets, met rijst en een kerriesausje gegeten, heerlijk.
Wat over was heb ik rauw in een bakje gedaan en in de koelkast gezet wachtend op een bestemming.

En die bestemming is soep geworden, een lekker bloemkoolsoepje, een beetje van mezelf en een beetje van Sarah.
Ik zag een recept in het boek 'Vers uit de tuin' van Sarah Raven, dat heb ik een beetje aangepast naar wat we in huis hadden. Het resultaat was een lekker soepje met eigen gebakken zuurdesembrood, dat was een minder groot succes....

Ingrediënten:

1 kleine bloemkool, verdeeld in kleine roosjes
olijfolie
1 tl mosterdzaad (indien gewenst)
1 middelgrote ui, gesnipperd
1 teen knoflook, kleingesneden
30 g amandelmeel
2 laurierblaadjes
750 ml bouillon
zout en versgemalen zwarte peper
blauwe kaas voor garnering, dit kun je ook weglaten

Bereidingswijze:

Verhit een flinke scheut olijfolie in een pan en doe de mosterdzaadjes erbij, als de zaadjes beginnen te springen dan de ui erbij. Bak de ui 5 minuten op laag vuur zonder deze te laten kleuren.
Voeg de knoflook, bloemkoolroosjes en gemalen amandelen toe en schep het geheel om.
Schenk de bouillon erbij met de laurierblaadjes en breng aan de kook. Kook de soep afgedekt circa 10 minuten op laag vuur tot de bloemkool gaar is.
Laat de soep enigszins afkoelen, verwijder de laurierblaadjes en pureer de soep.
Verwarm de soep opnieuw (als de soep wat te dik is kun je hem wat aanlengen met melk of water) en dien op. Je kunt als je het lekker vind de soep met wat blauwe kaas bestrooien maar je kunt het ook weglaten, niet iedereen vind blauwe kaas lekker.



Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen