zaterdag 7 juni 2014

Challe oftewel vlechtbrood
En weer een brood van Paul Hollywood.
Ik heb het boek aan Evert gegeven toen de keuken klaar was, om inspiratie op te doen. Nou dat is een succes, tot nu toe wordt er elke week uit gebakken.
Het is nu nog alleen brood maar hij kijkt ook al met een schuin oog naar andere lekkere dingen, nog even en ik ben overbodig...
Ik ga me eerdaags maar weer eens op het zuurdesem storten, daar ziet hij nog niet zoveel brood in.

Nu dus de challe, een prachtig gevlochten witbrood met een heel klein zoetje. Leuk om te maken en lekker om te eten. Met alleen een beetje boter of jam en, van wat erover is wentelteefjes of zoals wij het hier noemen 'verloren brood', lekker met suiker en kaneel.
De volgende keer wil ik met wat er over is bread and butterpudding maken, Evert maar lief aankijken of hij weer een challe wil bakken.

Ingrediënten

500 g patentbloem, plus een beetje om te bestuiven.
10 g zout
10 g instantgist
25 g fijne kristalsuiker
30 g zachte boter
2 eieren, losgeklopt
50 g warme melk
180 g koud water

Bereidingswijze: 

Doe de bloem in een mengkom en het zout plus de suiker aan de ene kant en de gist aan de andere kant. Voeg vervolgens de boter en de losgeklopte eieren toe.
Houdt hiervan een beetje apart om het deeg aan het eind mee te bestrijken.
Voeg tot slot de melk en het water toe.
Kneed deze massa ongeveer 8-10 minuten met de hand of de machine, eerst langzaam en vervolgens op iets grotere snelheid.
Ik hebben het met de machine gedaan en dat ging prima zo.
Het deeg is eerst wat nat maar zal al spoedig zacht en glad worden.

Doe het deeg in een licht met olie ingevette kom en dek het af met een stuk plastic folie of een plastic badmuts. U weet wel, zo'n wegwerpding met elastiek…
Laat het deeg nu 1 uur rijzen op kamertemperatuur. Volgens het boek mag het ook 2 uur of zelfs 3 uur zijn dus dat is vrij rekbaar.
Ik heb het 1 uur gedaan, in ieder geval tot het deeg ongeveer in volume is verdubbeld. Hangt een beetje van de temperatuur af, hoe warmer des te korter de rijstijd.

Leg het deeg op een bebloemd werkblad en vouw het enkele keren terug naar het midden totdat alle lucht eruit is gedrukt en het deeg soepel wordt.
Verdeel het deeg in 3 gelijke stukken.
Rol ieder stuk uit tot, volgens het boek, een worst van ongeveer 22 cm lengte.
Een volgende keer probeer ik 30 cm want het blijven vrij dikke knoedels waar het geheel volgens ons niet mooier van wordt.
Afijn, leg de 3 strengen naast elkaar zodat ze van je af liggen. Maak ze aan de bovenzijde aan elkaar vast en leg de buitenste strengen iets uit elkaar.
Leg nu de rechter streng over de middelste en vervolgens de meest linker over de middelste. Herhaal dit totdat je aan 't eind bent. Vouw de einden van de strengen onder het deeg zodat het een mooi rond einde krijgt.
Ik vond het nog een heel gedoe, ik denk dat de vrouwen hier meer handigheid in hebben dan mannen....


Til het deeg nu voorzichtig op en leg het op een met bakpapier bedekte bakplaat.
Smeer nu met een kwastje de bovenkant van het deeg in met het overgebleven losgeklopte ei.
Doe de bakplaat nu in een plastic zak maar deze mag het deeg niet raken.
Laat het geheel 1 uur rijzen totdat het deeg tweemaal zo groot is geworden.
Je kan controleren of het deeg goed gerezen is door er voorzichtig met je vinger in te drukken, het deeg moet dan langzaam terugveren. Bij ons was dat met een half uur bijna zover. Veert het niet meer terug, dan ben je te laat en zal het brood in de oven niet meer rijzen, eerder in elkaar zakken. Tijd dus om de oven op te stoken naar 200 graden C.

Zet de bakplaat in de oven en bak het brood gedurende 20-25 minuten.
Bij ons kreeg het nu nog een mooie ovenrijs. Met de dik uitgevallen vlechten leek het meer op een liggend Michelin-mannetje…
Aan het einde van de baktijd zal het brood mooi bruin kleuren vanwege de suiker en het ei, houd het wel in de gaten !

Laat het brood als het klaar is afkoelen op een rooster.
4 opmerkingen:

 1. Gemaakt, geproefd en zéér lekker bevonden. Aanradertje! Als het het deeg onmiddellijk op bakpapier/bakplaat legt en dan pas de vlecht maakt, is het eenvoudiger. Volgende keer probeer ik misschien met snuifje kaneel erbij. Maar echt héérlijk hoor

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is leuk! Goede tip voor het vlechten, ga ik de volgende keer ook doen, en kaneel is ook lekker, nog wat suikerchips erdoor en je hebt suikerbrood! Ben benieuwd hoe het met kaneel rijst, het schijnt dat kaneel het rijzen beïnvloed.
   Succes!

   Verwijderen
 2. Ondertussen nog eens gemaakt, ditmaal met snuifje kaneel (maar wellicht nog iets te weinig want je proefde het niet echt), maar nog steeds even goed geslaagd en weer even succesvol! Ga nu met de restjes verloren brood maken!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat leuk om te lezen!
   Jammer van de kaneel, maar wel een goede rede om het nóg een keer te maken ;-)
   Wij vonden het verloren brood heerlijk, lekker met suiker en kaneel, toch weer die kaneel.

   Verwijderen