dinsdag 17 juni 2014

Kerriesoep met zoete aardappels




Je wordt wel eens op een idee gebracht door ergens iets lekkers te eten, zo ook met deze soep.
Ik ben groot fan van het boek 'Veg' waar deze soep in staat, maar ik had het uit mezelf niet zo gauw gemaakt. Ik weet niet of het door de foto komt, het was me gewoon helemaal niet opgevallen. Heel raar want we houden erg van zoete aardappel en kerrie.
Afgelopen weekend waren we even over de dijk en daar kregen we onder de middag onder andere deze heerlijke soep. We vonden het allebei een succes. Gister was het een beetje roezeboezig weer, er lagen nog zoete aardappelen, en de rest van de ingrediƫnten behoren zo onderhand wel tot de basisvoorraad.
Dit is echt een blijver, Judith bedankt voor de tip!

Ingredienten voor 4-6 personen:

2 el olijf- of koolzaadolie
2 uien, gesnipperd
4 teentjes knoflook, fijngesneden
4-5 cm gember, geschild en geraspt
1-2 rode chilipepers, naar smaak, van zaden ontdaan en fijngesneden
1 el garam masa!a
2 tl kerriepoeder
3 zoete aardappels (ongeveer 700 g), geschild en in blokjes van 2 cm
1l groentebouillon (van een blokje)
400 ml kokosmelk uit blik
handje koriander, grof gesneden
flinke el limoensap
zeezout en versgemalen zwarte peper

Voor eroverheen indien gewenst:
een paar el volle yoghurt 
handje koriander, grof gescheurd

Bereidingswijze: 

Doe de olie in een pan en verhit deze op middelhoog vuur. Voeg de uien toe en fruit deze 10 minuten tot ze zacht en glazig zijn. Doe de knoflook, gember, chilipepers, garam masala en het kerriepoeder erbij en bak een minuutje mee.
Voeg de zoete aardappels toe en roer tot ze helemaal bedekt zijn met de specerijen. Strooi er wat zout en peper overheen en schenk de bouillon erbij. Zet het vuur hoger en breng de soep aan de kook. Laat het zacht koken tot de zoete aardappels helemaal gaar zijn - ongeveer 15 minuten.

Haal de soep van het vuur, laat wat afkoelen en pureer deze in een blender, foodprocessor of met de staafmixer tot de soep helemaal glad is. Doe de soep terug in de pan, roer de kokosmelk erdoor en warm zachtjes weer op.

Haal de pan van het vuur en voeg de koriander en het limoensap toe. Proef en breng op smaak met zout en peper als dat nodig is. Schep de soep in borden of koppen en doe er een flinke lepel yoghurt op en strooi er de korianderblaadjes over. Geef als laatste nog een draai aan pepermolen.



  


2 opmerkingen:

  1. Mmm lekker soepie!
    En dat broodje lijkt me ook wel wat :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat vonden wij dus bij jou ook, vandaar...
      Broodje is een beetje donker maar erg lekker.

      Verwijderen