maandag 2 juni 2014

Moes-tuin maandag

  


Het gaat over het algemeen goed in de moestuin, het meeste groeit goed en we eten er zelfs al uit.
Uiteraard zijn er altijd wat kleine tegenslagen maar dat hoort er nu eenmaal bij.

Zo hebben we nog steeds geen sperzie- en snijbonen, een raadsel hoe dat nou komt.  Net als andere jaren voorgezaaid in de kas maar alles wat er  op kwam geen bonen. Misschien te nat dus verrot, dat kan. Nog een keer proberen, weer hetzelfde verhaal, geen plantjes...
Tot ik een paar weken geleden de kweektafel eens drastisch ging opruimen en tot mijn verbazing onder een tempex kweekbak een prachtig nestje tegenkwam.
Mysterie opgelost, familie muis had een all inclusive verblijf, ze hoefden maar een klein stukje te lopen naar het buffet, en als het op was werd het gewoon weer aangevuld, hoe makkelijk kun je het hebben.
Vorige week maar weer nieuwe boontjes gezaaid en deze buiten op het aanrechtblad neergezet, nu maar hopen dat ze daar niet op kunnen klimmen.
Slakken zijn het volgende probleem, dit jaar voor het eerst peulen en doperwten gezaaid en uitgeplant. Nou dat blijkt ook favoriet te zijn bij de slakken, bij de doperwten stonden op een ochtend alleen nog maar stokjes. Een paar plantjes hebben het vreetfestijn overleefd en daar hangen nu de eerste doperwten aan. Prachtige groene peulen met overheerlijke zoete erwtjes. Veeeeeels te kort om iets van te maken, die eten we maar zo rauw op.
De nieuwe lichting is weer gezaaid en kan ook uitgeplant worden, kijken of deze de slakken kunnen overleven, het streven is natuurlijk om er een gerechtje mee te koken.

Verder gaat het goed, de aardappelen staan er prachtig bij net als de uien, knoflook en bietjes. Wortel is hier nooit echt een succes, komt slecht op en heeft bijna altijd last van aaltjes, maar we houden vol.
De tuinbonen doen het zoals alle jaren geweldig, ze bloeien prachtig, ruiken lekker en het wemelt er van de hommels en bijen.
De eerste courgette is geoogst, de pompoenen zijn uitgeplant net als de maïs. Het veldje voor de vruchtgroente staat vol.

We eten kropsla, snijsla en rucola, wat is dat toch heerlijk, je gaat met een lege vergiet de tuin in en komt met een overvolle weer in huis.
Andijvie is mislukt, alle kroppen zijn geschoten, dus die kunnen op de composthoop. Met de snijbiet gaat het beter, daar hebben we al twee keer van gegeten. We hebben eigenlijk nooit meer spinazie maar altijd snijbiet, als je het jong snijd kun je het als spinazie eten. En met een beetje geluk kun je er meerdere keren van snijden.


Uiteraard eten we de eerste aardbeien, kan ook niet anders met dit mooie weer, aardbeien zijn echte zonaanbidders. Vorige week nog een paar dagen regen en nu weer volop zon, ideaal.
We hebben er gister wel een net over gedaan, we zijn niet de enige die aardbeien lekker vinden....


Watergeven hoeft nu even niet, maar als het weer zo prachtig blijft moet er aan het einde van de week gesproeid worden. Nu is het tijd om het vuil te lijf te gaan, dat lijkt nog wel harder te groeien dan alle groente. Maar met dit mooie weer is dat helemaal geen straf.


2 opmerkingen:

 1. Leuk moestuinverslag!
  Zo zie je dat er elk jaar wel iets minder goed gaat in de tuin. Wat een prachtig muizennestje!
  Jammer van de boontjes, maar nu heb je wel meegeholpen om een heel muizengezin groot te brengen.
  Ik ga ook geen spinazie meer zaaien, snijbiet is veel handiger.
  En de eerste courgette bij ons.... dat duurt nog wel even...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja ja het gezin gaat voor alles.....
   Een muizengezin kan nog wel maar de familie slak heb ik liever niet, laten die maar naar de buren gaan.
   De tweede courgette zit er ook aan te komen, je kunt niet alles hebben ;-)

   Verwijderen