zaterdag 4 oktober 2014

Panna cotta met honing en vijgen





Er komen niet vaak toetjes voorbij op deze blog, maar af en toe kan ik het toch niet laten.
Deze zag ik in een kookprogramma van Lorraine Pascale op de BBC, het was daar een spectaculair dessert. Het bestond uit panna cotta en granaatappel jelly (wat is een goede vertaling voor jelly??), welke samen diagonaal in een glas zaten, niet eens zo heel moeilijk om te maken maar wel prachtig om te zien.

Ik heb alleen de panna cotta gemaakt, erbij hadden we vijgjes van onze eigen vijgenstruik.
Zo leuk om je eigen vijgjes te plukken, ik zeg vijgjes, het zijn niet van die joekels die je in de winkel ziet. Maar daarom niet minder lekker, misschien nog wel lekkerder....
Eerder hadden we ook een vijg, deze was op stam, deze heeft de winter van twee jaar geleden niet overleefd. Nu hebben we een 'gewone' struik, die zijn veel sterker. De hele zomer heeft hij in een pot op de vlonder gestaan, afgelopen week heb ik hem in de volle grond gezet, op een mooie zonnige, luwe plek. We hebben er toch zeker een stuk of 30 vijgjes van geplukt, en er hangen er nog stuk of 10 aan, eens kijken of die nog rijpen voor de winter.

Ingrediƫnten:

3 blaadjes gelatine
100 ml slagroom
100 ml volle melk
100 g suiker, ik heb 100 g honing gebruikt
1 vanillepeul, alleen de zaadjes, of ½ tl vanille-extract
300 Griekse yoghurt
4 el honing
3 vijgen, in partjes, optioneel

Bereidingswijze:

Doe de gelatineblaadjes in een bakje koud water en laat dit een paar minuten weken.
Doe de slagroom, melk, suiker en vanille in een klein pannetje en verhit dit op middelhoog vuur. Roer af en toe tot de suiker is opgelost.
Klop ondertussen de yoghurt los in een grote kom.

Haal het pannetje met het slagroommengsel van het vuur.
Knijp de gelatine blaadjes goed uit en doe ze bij het slagroommengsel, roer dit goed door zodat de gelatine mooi oplost.
Laat dit een minuut of 10-15 zo staan tot zodat het wat kan afkoelen tot ca. 38 °C.

Giet als het mengsel is afgekoeld dit bij de losgeklopte yoghurt, meng het goed door elkaar.
Verdeel het over de vormpjes en laat het afkoelen en opstijven in de koelkast, dit duurt ca. 2 uur.

Haal de vormpjes uit de koeling, zet op een vormpje een bordje en keer deze om. Schud even zodat de panna cotta los komt, haal het vormpje eraf.
Doe dit met alle vormpjes.
Verdeel de partjes vijg over de bordjes. Verwarm de honing en giet deze over de panna cotta en over de vijgenpartjes.
Garneer eventueel nog met een paar blaadjes munt.






2 opmerkingen:

  1. Prachtig! Ik ben jaloers op de vijgjes.
    Die van ons is afgelopen week ook de volle grond in gegaan. Tegen het huis, in de zon, mooi in de luwte. Dat moet volgend jaar toch goedkomen!?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het komt goed!!!
      Positief, dan hebben jullie volgend jaar ook je eigen vijgjes, of misschien zelfs wel vijgen.

      Verwijderen