woensdag 24 juni 2015

Griekse runder-uienstoofpot met sjalotjes




Wat een weer, het lijkt wel herfst, als je niet beter weet dan denk je dat we de zomer al gehad hebben. Het is dat je het aan de tuin kunt zien maar dat is ook het enige. De winterjas kan wel weer van zolder.  Tijd voor stoofpotten, wij noemen dit weer ook wel 'crockpottenweer'.
Lekker de crockpot op het aanrecht te pruttelen, het ruikt ook zo lekker als je binnen komt, je winterjas aan de kapstok hangt en de houtkachel aan.....
Deze runder-stoofpot is Grieks dus kan ook prima met mooi weer, dat is meer een idee van mij, stoofpot in de winter en salades in de zomer.
We hadden nog sjalotten liggen van vorig jaar, die blijven prima maar het is wel lekker als ze op zijn  voordat er weer nieuwe uit de tuin komen. En dat duurt niet lang meer, ze groeien goed, net als de uien en de knoflook, die kunnen gelukkig wel wat kou hebben.

Het recept komt uit: I love myslowcooker van Beverly Le Blanc

Ingrediënten:

olijfolie
450 g kleine sjalotjes of heel kleine uitjes, gepeld en de onderkant ingekerfd
4 flinke tenen knoflook
750 g rundvlees om te stoven, ik had runderriblappen, in stukken van ca. 4 cm.
4 el tomatenpuree
4 laurierblaadjes
3 kaneelstokjes
¼ tl geraspte nootmuskaat, of naar smaak
¼ tl kruidnagelpoeder
2 el rodewijnazijn
450 g tomaten, ontveld, bliktomaten kunnen ook prima
mespuntje fijne kristalsuiker
zout en versgemalen zwarte peper
gehakte munt of korianderblaadjes voor erbij
pasta, rijst of gekookte aardappels, voor erbij

Bereidingswijze:

Verhit een scheutje olijfolie in een grote koekenpan en bak hierin de sjalotjes, al roerend ca. 5 minuten goudgeel. Voeg de knoflook toe  en bak nog eens 2 minuten. Schep de sjalotjes en knoflook met een schuimspaan in de slowcooker (crockpot).

Verhit nog een scheutje olijfolie in de koekenpan en bak hierin het rundvlees in porties  bruin.
Schep het vlees wat klaar is ook in de slowcooker.
Doe bij het laatste portie vlees de tomatenpuree, laurierblaadjes, kaneelstokjes, kruidnagelpoeder en nootmuskaat. Bak dit even mee zodat het lekker gaat geuren. Voeg de azijn en de tomaten toe en breng aan de kook.
Doe deze laatste portie vlees ook in de slowcooker samen met het mespuntje suiker, zout en peper en roer alles goed om. Het mengsel zal niet volledig bedekt zijn met vloeistof maar dit is niet erg.

Leg het deksel op de slowcooker en zet deze op stand laag, stel de timer in op 7 uur.
Verwijder de laurierblaadjes en kaneelstokjes, breng eventueel nog op smaak met zout en peper.
Bestrooi het gerecht met munt of koriander en dien op. Wij hadden er zelfgemaakte pasta bij, heerlijk!


  


8 opmerkingen:

  1. Lijkt me lekker. Hoe maak je dat als je geen slowcooker hebt? Bijvoorbeeld in een gietijzerenpan? Of in de stoomoven?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Een gietijzeren pan kan prima op het stel of in de oven, dus de stoomoven moet ook kunnen, kun je de temperatuur ook goed regelen. Nadeel vind ik dat de oven dan een hele tijd in gebruik is, je kunt er dan niks anders mee. En het stroomverbruik zal hoger zijn.
      Een crockpot of slowcooker is ideaal als je regelmatig iets maakt wat lang moet sudderen. Ik weet van drie personen (de vierde zit eraan te komen) die er eentje hebben gekocht naar aanleiding van deze blog, en ik heb niet eens aandelen ;-(

      Verwijderen
  2. Jammer dat je geen aandelen hebt :-) Ik ga het maar eerst eens proberen in de pan. Bedankt voor je reactie!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja dat is zeker jammer.... In een pan kan prima, succes en eet smakelijk alvast, hoor er wel van!
      Ook bedankt voor de reactie, altijd leuk :-)

      Verwijderen
  3. Lekker! Stifado is dit toch?
    Je mag de crockpottenfabrikant wel eens op de hoogte brengen van je promo-verhaal.
    Ik ben superblij met deze pan!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja volgens mij is dat ongeveer hetzelfde.
      Haha mooie gratis reclame, maar wel eentje waar ik helemaal achter sta en jij denk ik ook!

      Verwijderen
  4. Wij hebben dit in Kreta gegeten en het lijkt veel op ons Limburgs zoervleisj, zijn beide lekker.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is natuurlijk het allerleukst (en lekkerst ;-) om het in Griekenland zelf te eten. Zoervleisj heb ik ooit eens gemaakt, is wel leuk om nog eens te maken, bedankt voor de tip!

      Verwijderen