maandag 7 maart 2016

Iraanse groentestoofpot met gedroogde limoen






Het is rustig op de blog, ook hier had de griep toegeslagen.
Kan met niet herinneren dat ik griep heb gehad, maar nu moest ik er toch echt aan geloven.
Bah niks aan, je kunt niet wat je wilt en ook de eetlust is minimaal.
Een paar hapjes en dat was het wel weer. Fruit ging er wel in, dat lijkt altijd wel te smaken.
Soep is ook altijd lekker, in de vriezer stonden nog een paar bakjes met kippenbouillon, die zijn nu op. Ik ga eerdaags maar weer nieuwe maken, toch wel makkelijk om in de voorraad te hebben.
Deze Iraanse stoofschotel smaakte me ook prima, doet ook een beetje soepig aan. Lekkere warme en frisse smaken. Er wordt gedroogde limoen gebruikt, ik heb dit een keer in Engeland besteld maar je ziet het hier ook af en toe in de toko. Kun je dit niet krijgen dan is het te vervangen door sumak of geraspte citroenschil.

Het recept komt uit: Plenty More van Ottolenghi

Ingrediƫnten:

olijfolie
1 grote uit, fijngesnipperd
½ tl gemalen geelwortel
1½ tl komijnzaad
1 el tomatenpuree
20 g koriander
10 g dragon (of 1 tl gedroogd)
10 g dille (of 1 tl gedroogd)
1 kg vastkokende aardappelen, geschild en in stukjes van ca. 4 cm
1 flespompoen, geschild en pitten verwijderd in stukken van ca. 4 cm (750 g)
3 Iraanse limoenen, 2-3 keer ingeprikt
1 groene chilipeper, over de lengte doorgesneden
4 middelgrote tomaten, in vieren (400g)
150 g bladspinazie of snijbiet
15 g berberisbessen
300 g Griekse yoghurt (naar keuze)
zout

 Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 200 °C.
Doe een flinke scheut olijfolie in een flinke pan en bak hierin de ui, geelwortel en komijn een minuut of 10. Roerbak de tomatenpuree 2 minuten mee. Bind als je die hebt, de kruiden bij elkaar en leg deze in de pan. Voeg de aardappel, pompoen, limoenen, chilipeper, 1½ tl zout en 1 liter water toe en breng dit aan de kook. Draai het vuur lager en laat dit ca. 15 minuten zachtjes koken tot de aardappel half gaar is. Doe de tomaten, spinazie en berberisbessen erbij. Kneus de limoenen een beetje zodat het sap vrij komt. Doe alles over in een grote braadslede en zet deze ca. 20 minuten onafgedekt in de oven tot de saus enigszins gebonden is en de groenten gaar zijn.
Neem de braadslede uit de oven en laat deze 5 minuten staan voor je opdient.
Lekker met rijst en een dot yoghurt.






Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen