maandag 14 maart 2016

Salade van Cavolo nero en kikkererwten van Yvette van Boven

Wat een leuk kookprogramma is 'Koken met van Boven', niks geen bla-bla maar super gewoon en dat spreekt ons heel erg aan. Altijd gaat Yvette van Boven op bezoek bij een kweker, fokker of teler, hij of zij verteld er wat over en dan wordt er mee gekookt. Ook komt ze regelmatig bij groenteteler Wim Bijma langs voor de (hoe kan het anders) groente. Deze keer was dat voor cavolo nero, Italiaanse boerenkool of ook wel zwarte kool genoemd. En laten we dat nou nog op de tuin hebben staan.
Kikkererwten had ik net vorig weekend ingemaakt, ik week en kook altijd een hele zak en maak deze dan in, dan is het een kwestie van een potje open maken en je hebt kikkererwten. Je kunt ze natuurlijk ook kant en klaar kopen. Ook wordt er miso gebruikt, dat staat ook in de koelkast maar wordt te weinig gebruikt. Allemaal redenen om deze salade te maken.

Ik heb het avond van te voren gemaakt zodat de smaken goed in konden trekken. Ik was dus de dag erna zo klaar, broodje roosteren en eten maar.  Wat er nog over was heb ik de volgende dag gegeten, met als toevoeging wat geitenkaas, erg lekker.  Een heerlijke, super gezonde, voedzame salade.
Lekker met een broodje maar ook zeker als onderdeel van een maaltijd.

Ingrediënten:

300 g palmkool, grof gehakt, gewassen en goed gedroogd
ca. 200 g kikkererwten, uit blik of voorgekookt, uitgelekt en afgespoeld
1 el geroosterd sesamzaad

Ingrediënten voor de dressing:
2 tl rode miso
2 tl donkere agavesiroop of honing
1,5 el citroensap
2 tl olijfolie

Bereidingswijze:

Doe alle ingrediënten voor de dressing in een wijde kom en klop dit door elkaar. Doe er de helft van de kool bij en kneed dit (met schone handen) door de dressing tot de kool wat gaat slinken. Doe de rest van de kool erbij en kneed dit zeker een minuut of twee tot de kool mooi zacht wordt en glanst.
Voeg de kikkererwten toe en meng alles door elkaar. Laat de salade minstens 30 minuten staan maar liever langer tot zelfs een hele dag. Strooi er voor het serveren het geroosterde sesamzaad over.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten