zaterdag 19 maart 2016

Witte chocoladetaart met een vleugje citroen





Een collega van mij had laatst op een verjaardag witte chocoladetaart gegeten. Oh zo lekker, een dikke 10 misschien wel een 11 zei ze. Ik had nog nooit witte chocoladetaart gegeten of gemaakt dus vroeg gelijk naar het recept. Tja dat had ze niet maar ze dacht dat het uit een allerhande kwam.
Gelijk maar even gezocht op Allerhande en jawel hoor daar stonden zelfs diverse witte chocolade taarten. Maar welke was het nou.....

Ik heb dit recept gekozen omdat er ook citroen wordt gebruikt en dat maakt de taart wat minder zoet. 
De taart heeft bij mij wat te lang in de oven gestaan, de bovenkant was redelijk verkleurd. Ik had hem ook in het midden, volgende keer iets lager erin.
De taart was voor een verjaardag, samen met een bokkenpootjestaart en moorkoppen. De bokkenpootjestaart was veruit favoriet maar deze taart is ook zeker de moeite waard.

Ingrediënten voor de bodem:

200 g bloem
1 snufje zout
50 g witte basterdsuiker
75 g koude boter, in blokjes
1 citroen, alleen de schil, geraspt
1 ei

Springvorm ø 26cm of een vorm met losse bodem, ingevet en de bodem bekleed met bakpapier.


Ingrediënten voor de vulling:

300 g witte chocolade
500 g crème fraîche
3 eieren
poedersuiker om te bestrooien

Bereidingswijze:

Doe de bloem, zout, witte basterdsuiker, boter in een keukenmachine en maak hier door enkele keren op de pulseknop te drukken een soort van kruimels van. Doe het ei en de citroenrasp erbij en laat de machine draaien tot het een deegbal wordt. Dit kan natuurlijk ook met de hand, kneed niet te lang en het liefst met koele hand.
Verpak het deeg in plastic folie en leg het ca. 30 minuten in de koelkast.

Bebloem het werkblad en rol het deeg uit tot een ronde lap van 30 cm, dan krijg je een opstaande rand van 2 cm, en bekleed hiermee de vorm. Prik de bodem in met een vork en zet de vorm weer ca. 30 minuten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 200 °C.
Haal de vorm uit de koelkast en leg hier een stuk bakpapier in met daarop een steunvulling van bijvoorbeeld bakknikkers of peulvruchten.
Zet de vorm in de oven en bak de bodem in het midden van de oven ca. 10 minuten.
Haal de vorm voorzichtig uit de oven en verwijder de steunvulling en het papier. Zet de vorm nog 5 minuten in de oven.

Hak de chocolade in kleine stukjes en smelt deze au bain-marie (chocolade in een kom welke in een pan hangt waar een laagje kokend water in zit). Doe de gesmolten chocolade in en kom en meng er de crème fraîche door. Klop er met de garde een voor een de eienen door en giet het mengsel in de gebakken bodem. Zet de taart net onder het midden van de oven en bak deze ca. 25 minuten. Dek de taart als deze te veel verkleurt af met aluminiumfolie. De vulling mag in het midden nog wat lobbig zijn. Haal de taart uit de oven en laat deze helemaal afkoelen op een rooster.
Bestuif de taart voor het aansnijden licht met poedersuiker.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten