zaterdag 9 april 2016

'Rogan Josh' curry van lamsvlees





Afgelopen najaar waren we op een biologische markt in Amsterdam, geweldig, dat zou de enige reden zijn dat ik daar zou willen wonen. Je kunt er gewoon alles kopen wat je voor een recept nodig hebt, groente, fruit, kaas, zuivel, kruiden, brood en ook vlees. Allemaal kleine leveranciers, en een geweldige sfeer, zo anders dan de 'gewone' markt.
We hebben van alles gekocht en ook vlees waaronder lamsvlees. We zijn helemaal niet van het lamsvlees maar je moet (bijna) alles een keer proberen toch? Lamsschouder hadden we gekocht, mooi vlees om te stoven, dus mooi voor een curry. Daar houden we dan weer wel heel erg van.
Een bekende curry is Rogan Josh en die had ik nog niet eerder gemaakt dus die moest het worden. Op zoek in de boeken kwam ik bij Jamie uit, in zijn boek Kookrevolutie staat het recept. De makkelijke met een pot Patak's, of de versie met de zelfgemaakte currypasta.
Ik heb de currypasta zelfgemaakt, en we kunnen niet anders zeggen, het was heerlijk, zeker voor herhaling vatbaar. Ik denk dat we eerdaags maar weer eens naar de biologische markt in Amsterdam gaan.

Ingrediënten voor de currypasta:

Kruiden om eerst te roosteren:
2 tl komijnzaad
2 tl korianderzaad
1 tl zwarte peperkorrels

2 tenen knoflook (gepeld, grof gesneden)
stuk gemberwortel (geschild, grof gesneden)
75 g geroosterde paprika (zelf of uit een pot)
1 el paprikapoeder
1 tl gerookt paprikapoeder
2 tl garam masala
½ tl zout
2 el arachide- of zonnebloemolie
2 el tomatenpuree
1 verse rode peper
bosje verse koriander

Bereiding currypasta:

Rooster de komijnzaad, korianderzaad en peperkorrels een paar minuten in een droge koekenpan tot deze lekker beginnen te ruiken. Doe deze specerijen in een vijzel en stamp ze fijn. Doe dit poeder met de rest van de ingrediënten in een keukenmachine en mix dit tot een fijne pasta.

Ingrediënten curry:

800 g lamsnek, zonder bot in blokjes van ca. 2.5 cm
2 middelgrote uien, fijngehakt
1 verse rode peper, in dunne ringetjes
stuk gemberwortel, ter grootte van een duim, geschild en in dunne plakjes
bosje verse koriander,gehakt ( houdt wat blaadjes apart voor de garnering)
arachide- of zonnebloemolie
klontje boter
4 laurierblaadjes
zeezout en versgemalen zwarte peper
2 el balsamicoazijn
1 blik tomatenstukjes (400 g)
8 dl kippenbouillon of water
2 handen rode linzen

Voor erbij:

200 g yoghurt (biologisch)
citroen in partjes

Bereidingswijze:

Verhit de olie met het klontje boter in een grote braad of hapjespan. Doe de ui, peper, gember, koriander (blad en stelen gehakt) en laurierblaadjes erbij en laat dit ca. 10 minuten bakken tot de ui lichtbruin is. Voeg het lamsvlees met wat zout en peper toe en bak dit tot het vlees licht gekleurd is. Doe de balsamico erbij en laat het mengsel 2 minuten koken. Nu mogen de tomaten, bouillon (of water) currypasta (ca. 140 gram) en linzen erbij. Breng aan de kook en laat het met het deksel op de pan ongeveer een uur zachtjes pruttelen. Controleer regelmatig of de curry niet te droog wordt, bij mij was dit totaal niet het geval. Proef of het vlees gaar is en of er nog peper en zout bij moet. Bestrooi met de achtergehouden koriander en serveer.
Lekker met witte rijst, een paar partjes citroen en een schepje yoghurt.
Wij hadden er snijbonen bij maar een groene salade kan ook prima.


  

2 opmerkingen:

  1. Rogan Josh staat ook nog op mijn lijstje. Ik zag het ook al in Jamie's Kookrevolutie staan, maar die pot met saus wil ik dan niet gebruiken. Ik zal dit recept eens proberen.

    En over die markt van Amsterdam: dat zou voor mij ook de enige reden zijn...
    mag ik mee als je weer heengaat??? :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jamie heeft de makkelijk versie met pot Patak's en ook de homemade versie, dat is voor mensen met veel tijd;-)

      Haha denk dat we maar lekker blijven wonen waar we wonen, gaan we wel een daggie.
      Jij mag altijd mee, gezellig!

      Verwijderen