zaterdag 24 september 2016

Courgette- feta burgers





De courgettes gaan weer goed dit jaar, niet een overschot, we kunnen het prima be-eten. Als de oogst te veel werd heb ik er courgette zoetzuur van gemaakt dan ben je in een keer van de voorraad af. Verder is het zaak dat je jong plukt, niet denken die pluk ik morgen wel en dat dan vergeten....
Dan zit je gelijk met een joekel van een courgette, die zijn voor de meeste gerechten niet zo lekker maar soep maken kan altijd.

Een paar jaar geleden plaatste ik iedere week een recept met courgette op de blog, inmaken, soep, taart en ook koekjes. Ik maak zelf nog steeds gebruik van deze recepten maar zo af en toe maak ik weer iets nieuws wat zeker het 'bloggen' waard is. Dat is nu dus het geval.

Courgette burgers met feta of zoals ze ook wel genoemd worden fritters met feta. Het originele recept is met manouri maar dat is hier moeilijk te krijgen. Halloumi kan ook maar ik heb voor feta gekozen, is voor iedereen makkelijk te krijgen (kopen...) en is ook erg lekker.

Het recept komt uit het boek Nopi van Ottolenghi, ik heb het boek zelf niet maar kwam het recept al diverse keren tegen op internet met alleen maar positieve reacties. En dat is gegrond, ze zijn werkelijk heerlijk.

Ingrediënten: 

3 kleine courgettes (580 g)
2 sjalotjes, klein gesneden (50 g)
2 tenen knoflook, geperst of geraspt
rasp van twee limoenen
60 g zelfrijzend bakmeel
2 eieren, licht geklopt
2½ tl gemalen koriander
1½ tl gemalen kardemom
150 g feta, in stukjes van 1-2 cm
zeezout en zwarte peper

150 ml zonnebloemolie, om te bakken

Voor het dipsausje:

200 ml zure room (of Griekse yoghurt)
5 g koriander, grof gesneden
½ tl gemalen kardemom
sap en rasp van 1 limoen

Bereidingswijze:

Maak eerst het sausje door alle ingrediënten door elkaar te mengen met ¼ tl zout en een paar slagen zwarte peper. Zet afgedekt in de koelkast.

Rasp de courgette grof, doe er een theelepel zout bij en vermeng dit. Zet dit ca. 10 minuten opzij. Knijp er dan zoveel vocht uit tot de courgette niet kurkdroog is maar nog licht vochtig.
Doe de courgette in een flinke kom en voeg de sjalotjes, knoflook, limoenrasp, zelfrijzend bakmeel, los geklopte eieren, gemalen koriander, kardemom en wat zwarte peper toe. Meng dit goed door elkaar tot een mooi mengsel. Meng er nu voorzichtig de feta doorheen, zorg ervoor dat het niet te veel kapot gaat, het moeten mooie stukjes feta blijven en geen kruimels.

Doe een bodempje olie in een flinke koekenpan en verwarm dit op middelhoog vuur. Schep ca. vier flinke eetlepels van het courgettemengsel in de pan en druk deze een beetje plat tot een burger. Je kunt ook quenelles maken maar ik vind dit makkelijker en net zo lekker.
Keer de burgertjes na ca. 3 minuten om en bak de andere kant ook nog eens 3 minuten, of tot deze mooi goudbruin zijn. Dit is altijd even zoeken, net hoe hoog staat het vuur, houd het dus in de gaten.

Haal de burgers uit de pan en laat deze uitlekken op keukenpapier. Bak burgers tot het courgettemengsel op is.

Serveer de burgers met het dipsausje.




2 opmerkingen:

  1. Reacties
    1. Hallo Matti,
      Quenelles zijn een soort ovale balletjes vergelijk het met een rugbybal. Die je maakt met twee lepels. Het is dus de vorm, voor de smaak maakt het niks uit.

      Groet, Karin

      Verwijderen