Het valt mee deze zomer met het
courgette overschot. Andere jaren kwamen we er wel in om maar nu is het goed te
doen. De wintervoorraad zoet/zuur is weer op peil. Ik rooster ze voor door de
pasta of als salade, geraspt voor koekjes en als ik er eentje vergeet te
oogsten dan is die voor de soep. Je kunt er eigenlijk best heel veel mee, zowel
zoet als hartig.
Deze taart is een voorbeeld van
zoet, eerst denk je courgette in een zoete taart maar dat kan prima. Courgette
heeft van zichzelf niet zo heel veel smaak dus leent het zich heel goed om in
een taart te verwerken. Courgette is gewoon multifunctioneel.
Het recept komt uit het boek: Hoe word ik een goddelijke huisvrouw van Nigella Lawson.
Ingrediënten voor het beslag:
60 g rozijnen, optioneel
250 g courgette, gewogen voor het
raspen
2 grote eieren
1.25 dl zonnebloemolie
150 g fijne kristalsuiker
225 g zelfrijzend bakmeel
1 tl bakpoeder
75 pecannoten, grof gehakt
Springvorm ø 24 cm, ingevet en de
bodem bekleed met bakpapier
Voor de vulling:
200 g lemon curd
Voor de bovenkant:
200 g roomkaas
50 g poedersuiker
1 el limoensap
2-3 eetlepels pistaches, gehakt
Verwarm
de oven voor op 180C.
Laat
de rozijnen, als je die gebruikt, wellen in een kommetje met warm water.
Was
de courgettes maar schil ze niet. Rasp ze grof, als je ze te fijn rasp wordt
het te papperig. Laat de geraspte courgettes in een zeef boven de gootsteen
uitlekken of doe ze in een schone theedoek, doe de punten bij elkaar en draai
de courgette zodat het vocht eruit gewrongen wordt.
Doe
de eieren, olie en suiker in een kom en klop dit romig. Zeef de bloem, en
bakpoeder erboven en blijf kloppen tot alles goed gemengd is. Roer nu de
geraspte courgette, de uitgelekte rozijnen en pecannoten door het beslag. Giet
het mengsel in de vorm en bak ongeveer 30 minuten.
De
cake moet een klein beetje bruin zijn en stevig aanvoelen.
Laat
5 tot 10 minuten in de vorm op een rooster staan, verwijder dan de vorm en laat
helemaal afkoelen op een rooster.
Maak
ondertussen de topping voor de bovenkant.
Klop
de roomkaas glad met de gezeefde poedersuiker en roer er de limoensap door.
Snijd (als de cake volledig is afgekoeld) de cake met een groot mes horizontaal
doormidden. Verdeel de lemon curd over de onderkant en leg er de bovenkant weer
op. Schep het roomkaas mengsel op de bovenkant en smeer dit uit met een spatel.
Zet de taart in de koelkast om het roomkaasmengsel op te laten stijven. Strooi
er vlak voor het serveren de gehakte pistachenootjes overheen.
En stiekem ook best nog een beetje gezond, toch? Bijna dubbel zoveel groente als suiker ;-)
BeantwoordenVerwijderenJazeker, super gezond Nell ;-) Als je de hele taart in een keer op eet ben je gelijk aan je 2 ons (ruim) groente :-)
Verwijderen