zaterdag 17 december 2016

Hartige taart met boerenkool en snijbiet





We hebben prachtige boerenkool in de tuin, ik ben er alleen niet zo'n liefhebber van. Ik zeg ook altijd dat het eerst moet vriezen voordat we het kunnen eten. Hiermee kan ik het soms tot februari uitstellen. Dit jaar niet. In november hebben we de eerste nachtvorst al gehad, en een paar weken later nog een keer dus ik moest er al vlug aan geloven. Stamppot boerenkool, met worst én spekjes om het toch nog enigszins lekker te maken. Voor mij dus veel worst en iets minder stamppot.

Maar je kunt meer met boerenkool dan alleen de stamppot, ik eet het als salade of in de soep, en nu dus in deze hartige taart.
Het recept kwam ik tegen op pinterrest, (waar ik op aanraden van een kook-vriendin ook af en toe kijk ;-)). Het is van Ottolenghi dus dan heeft het direct mijn aandacht.
Het is wel even wat werk, maar het is zeker de moeite waard om deze taart een keer te maken.

Ingrediënten:

200 g boerenkool, zonder stelen, grof gehakt
200 g snijbiet, zonder nerven, grof gehakt
2 tl olijfolie
30 g boter
1 middelgrote ui, grof gehakt
2 tenen knoflook, geraspt
20 g dragon blaadjes, of 2 tl gedroogde dragon
20 g muntblaadjes
30 g peterselieblad, grof gehakt
40 g broodkruim (ca. 1 snee brood)
½ tl nootmuskaat (gemalen)
100 ml slagroom
2 eieren, losgeklopt
40 g pijnboompitten, geroosterd
100 g Gruyere of andere smakelijke kaas, grof geraspt
zout en versgemalen peper
Griekse yoghurt voor erbij

250 g korstdeeg 

Ingrediënten voor het korstdeeg (ca. 530 g.):

300 g bloem
½ tl zout
160 g koude boter, in kleine blokjes
70 ml. ijskoud water

Dit is een dubbele portie korstdeeg, je kunt de helft maken maar het deeg is ook prima in te vriezen.

Bereidingswijze korstdeeg:

Doe de bloem met het zout en de boter in een kom en maak er met de hand een kruimelig deeg van. Ik doe dit in de magimix met de pulseerknop, tot het net fijn broodkruim lijkt.
Voeg het ijskoude water toe en meng tot het een net samenhangend deeg is.
vorm er een dikke plak van ca. 4 cm dik van, verpak deze  in plastic folie en leg ca. 2 uur in de koelkast.

Bereidingswijze bodem:

Verwarm de oven voor op 170 °C.
Rol het korstdeeg uit op een licht met bloem bestoven werkblad tot een lap van ca. 3mm dikte. Bekleed hiermee een ingevette vorm (liefst met losse bodem) van ca. 24 cm.
Snijd het deeg iets bij maar laat er nog wel 5mm overhangen, het deeg zal namelijk in de oven krimpen.
Prik het deeg in met een vork en zet 20 minuten in de koelkast.

Bekleed het deeg met bakpapier, doe er een steunvulling in (bonen, knikkers, rijst) en bak de bodem 30 minuten.
Verwijder de steunvulling en het bakpapier en bak de bodem nog eens 10 minuten tot deze mooi goudbruin is.
Haal uit de oven en laat afkoelen.

Bereidingswijze vulling en taart:

Doe de boerenkool en snijbiet in een flinke pan met kokend water. Kook de groente 4 minuten, giet af , laat uitlekken en afkoelen.
Doe de groente in een schone theedoek en knijp er zoveel mogelijk vocht uit.

Zet een middelgrote koekenpan op het vuur en doe er de olie en boter in.
Als de boter is gesmolten mag de ui erbij. Fruit deze ca. 6 minuten tot deze mooi goudbruin is (roer regelmatig).
Doe de knoflook erbij en bak deze 2 minuten mee.

Doe de boerenkool, snijbiet, gebakken ui en knoflook en de kruiden in een foodprocessor en laat deze 20 seconden draaien. Het moet nu een grove pasta zijn.

Doe deze pasta over in een flinke kom en voeg het broodkruim, nootmuskaat, slagroom, eieren, pijnboompitten, kaas, een kwart tl zout en een paar slagen uit de pepermolen toe.
Mix alles goed door elkaar en doe het in de voorgebakken bodem.
Bak de taart ca. 25-30 minuten tot deze mooi stevig is.


Haal uit de oven, laat 10 minuten afkoelen, verwijder de vorm en serveer met de Griekse yoghurt.




2 opmerkingen:

  1. Lang leve Pinterest!
    De taart was heeeeerlijk! Toch mooi dat ik daar van mee heb kunnen genieten :)
    Was gezellig. Volgende keer blijf ik iets langer.
    Groet Judith uit BP

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Heeee daar ben je weer, altijd leuk! Oh jee Pinterest, je zag de foto? Je dacht die ken ik, ik stond erbij en ik keek ernaar ;-)
      Was heel gezellig, beetje abrupt einde.... We moeten het gauw nog eens over doen!
      Groet, Karin uit Bbrug

      Verwijderen