zaterdag 10 december 2016

Havermoutkoekjes gezoet met agave-siroop






Zoals misschien wel bekend ben ik altijd op zoek naar iets voor bij de thee (of koffie....) wat minder slecht is dan al het andere wat ik bak. Doordeweeks willen we de suikerinname zoveel mogelijk beperken dus dat houdt in geen stukken taart of grote koeken. En al helemaal niet iets uit de 'gewone' supermarkt, dan krijg je behalve suiker nog een hele waslijst aan rommel binnen.

Geen suiker dus, maar waarmee zoet je dan wel? Best moeilijk want wat is er nou minder slecht dan suiker, daar zijn de meningen nogal over verdeeld. Sowieso is alle suiker niet goed of dat nou witte kristalsuiker, basterdsuiker of rietsuiker is het enige is misschien dat je voor rietsuiker kiest omdat het niet geraffineerd is. Ook wel een dingetje.

Nu dus agavesiroop, ik weet niet of het net zo slecht is als suiker maar wat ik wel weet dat het zoet is, mierzoet. In het recept voor deze koekjes wordt 200 gram honing gebruikt, ik heb er 75 gram agavesiroop voor in de plaats genomen. We vinden ze zo heerlijk en zoet genoeg, dat is dan toch in ieder geval mooi meegenomen.
Verder gaat er havermout, noten en zaden in, ik zou denken een redelijk gezond koekje en ook nog eens heel makkelijk en snel te maken ;-)

Ingrediënten:

100 g zelfrijzend bakmeel
150 g havermout
100 g boter, gesmolten
1 tl kaneel
snufje zout
75 g agavesiroop
50 g noten (walnoten, amandelen, hazelnoten wat je lekker vindt), fijngehakt
50 g zaden (sesamzaad, zonnepitten, pompoenpitten, lijnzaad)
50 g rozijnen

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180 °C.
Doe alle ingrediënten behalve de noten, zaden en rozijnen in een kom en kneed dit tot een deeg. Doe de noten zaden en rozijnen erbij en kneed deze er doorheen. Ik doe dit in de standmixer dat gaat prima met de hand kan het ook.

Bekleed een bakplaat met bakpapier en schep er met een ijslepel halve bolletjes op. Druk deze een beetje plat (ze zullen bijna niet uitlopen).
Plaats het bakblik in het midden van de oven en bak de koekjes ca. 15 minuten goudbruin en gaar.
Laat de koekjes op een rooster afkoelen.



  

2 opmerkingen:

  1. Hmmm dat ziet er lekker uit, ik heb de koekjes gepint en ga ze binnenkort ook eens proberen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk! Hier is het een succesnummer, hoop dat het bij jullie ook zo is ;-)

      Verwijderen