zaterdag 4 februari 2017

Zandkoekjes met pistachenootjes






Zo maak je nooit iets met pistachenoten en zo een paar keer achter elkaar. Komt ook omdat pistachenoten iets Midden-Oosters hebben dus is het leuk om dat te eten na een maaltijd met een Midden-Oosters tintje.

Zandkoekjes kunnen we natuurlijk allemaal wel, uit de super of van de warme bakker maar nog beter zelf gebakken. Je eet wat je erin doet, niets meer en niets minder. Dat is bij gekochte koekjes wel (eens) anders, daar is de lijst met ingrediënten vaak behoorlijk langer. Dat alleen al is een goede rede om koekjes zelf te bakken, maar vooral omdat het erg lekker is.

Dit recept komt uit 'Het kookboek' van Ottolenghi. Bij bijna iedere kookliefhebber wel bekend. Zijn hartige gerechten zijn bijna altijd een succes en staan hier dan ook regelmatig op tafel. Maar ook zijn zoete gerechten zijn tot nu toe toppers, maar deze zijn duidelijk in de minderheid in zijn boeken.
Maaaaaaaaaaaaar nu heb ik uit 'betrouwbare' bron dat er een nieuw boek van hem uit gaat komen met alleen maar zoet.
Ik ben bang dat ik, ondanks mijn voornemen minder kookboeken te kopen dit jaar, dat boek niet kan weerstaan.

Ingrediënten voor ca. 20 stuks:

200 g boter
25 g fijngemalen rijst
240 g bloem
½ tl zout
25 g poedersuiker
½ tl kardemompoeder
60 g gepelde pistachenoten
1 ei, losgeklopt
2 el vanillesuiker

Bereidingswijze:

Doe de boter, gemalen rijst, bloem, kardemompoeder en poedersuiker in een keukenmachine en laat deze met het mes draaien tot het een samenhangend deeg wordt.
Stort het deeg op een stuk plasticfolie en vorm er een worst van ca. 3-4 cm doorsnede van.
Leg deze minstens 1 uur in de koelkast

Hak ondertussen de pistachenoten fijn, maar niet tot poeder. Dit kan ook in de foodprocessor maar let op dat het niet te fijn wordt.
Strooi de nootjes op een plat bord of op een broodplank.

Bestrijk de rol deeg met losgeklopt ei en wentel deze door de pistachenootjes. Wikkel hem opnieuw in de plasticfolie en laat minstens 30 minuten in de koelkast opstijven.

Verwarm de oven voor tot 150 °C.
Haal de deegrol uit de koelkast en verwijder het plasticfolie.
Snijd de rol in plakjes van ½-1 cm dikte. Leg deze op een met bakpapier of bakmatje bekleede bakplaat met een tussenruimte van ca. 2 cm.
Bestrooi de koekjes met vanillesuiker.

Bak de koekjes ca. 20 minuten. Ze moeten goudbruin worden, maar niet te donker (bij mij dus iets te donker....)

Haal ze uit de oven en laat ze op een rooster afkoelen.




Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen