zaterdag 28 januari 2017

Taart van pompoen en boerenkool


  



Wat is er nou meer winters dan boerenkool en pompoen?
Dit is dus een taart naar mijn hart, helemaal van het seizoen, en ook nog eens uit de eigen tuin. Ik had het recept van de zomer al gezien en dacht toen al die ga ik van de winter maken. En winter is het, daar is geen twijfel meer over mogelijk, heerlijk.

Het is altijd wel even wat werk omdat de bodem 'blind' wordt gebakken, maar dit kun je ook heel goed al van tevoren doen. Net als de vulling, die moet ook afgekoeld voordat deze in de bodem gaat. Je kunt zelfs de hele taart van tevoren maken en deze even opwarmen in de oven. Dus tijd mag eigenlijk het probleem niet zijn.

De bodem is van half bloem en half volkorenmeel, dat doe ik normaal nooit maar ik het heb netjes volgens het recept gemaakt en het was heerlijk. Ook het uitrollen van het deeg ging super, dat is ook wel eens anders....

Het recept komt uit het boek 'Een nieuwe kijk op eten' van Anna Jones.
Ik heb de hoeveelheden wat aangepast omdat ik wat vulling over had.

Ingrediënten voor het deeg:

125 g bloem
125 spelt- of volkorenmeel
½ tl zout
½ tl gedroogde tijm, of de blaadjes van een paar takjes
125 g koude boter
4-6 el ijskoud water
beetje losgeklopt ei (gebruiken van de vulling)

Ingrediënten voor de vulling:

olijfolie
1 rode ui, in dunne ringen
ca. 400 g (fles)pompoen, grof geraspt
ca. 150 g boerenkoolblad, fijngesneden
zeezout en versegemalen zwarte peper
3 eiereren
4 dl melk
nootmuskaat
100 g gruyère

Ondiepe taartvorm (liefst met losse bodem) ø 24 cm, ingevet

Bereidingswijze:

Doe de bloem, meel, zout, tijm en de boter in een kom en maak er met de hand een kruimelig deeg van. Ik doe dit in de magimix met de pulseerknop, tot het net broodkruim lijkt.
Voeg lepel voor lepel het ijskoude water toe en meng tot het een net samenhangend deeg is.
Vorm er een dikke plak van ca. 4 cm dik van, verpak deze in plastic folie en leg deze minimaal 30 minuten in de koelkast.

Verwarme de oven voor tot 210 °C.
Rol het deeg op een bebloemd werkvlak uit tot een cirkel van ca. 28 cm met een dikte van ca. 3 mm.
Bekleed de vorm met het deeg, laat de randen overhangen en zet de vorm nog 10 minuten in de koelkast.

Leg een stuk bakpapier in de vorm en vul deze met bakbonen of een andere steunvulling.
Snijd de randen nog niet bij, dat gebeurt pas na het bakken.
Bak de bodem 15 minuten in het midden van de oven. Verwijder de steunvulling en het bakpapier, bestrijk met wat losgeklopt ei en bak de bodem nog 10 minuten.
Haal uit de oven en zet in de vorm op een rooster.

Maak ondertussen de vulling.
Verhit in een flinke koekenpan een scheut olijfolie en smoor hierin de ui ca. 10 minuten glazig.
Doe de geraspte pompoen en de boerenkool met een flinke snuf zout en peper erbij en roerbak dit een paar minuten.
Laat het mengsel afkoelen.

Breek de eieren in een maatbeker en klop deze goed los. Giet er zoveel melk bij tot je 5 dl hebt. Voeg een flinke snuf zout, peper, vers geraspte nootmuskaat  en de geraspte kaas toe en roer alles door elkaar.

Giet het eimengsel bij het afgekoelde pompoen-kool mengsel en schep alles goed om.
Verdeel het mengsel over de bodem, strijk de bovenkant glad en verdeel er (als je die gebruikt) plakjes camembert over. Bak de taart ca. 35 minuten tot de vulling stevig is.

Haal de taart uit de oven en snijd met een scherp mes de deegrand bij. 
Laat de taart iets afkoelen voordat je deze serveert. 





Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen