zaterdag 25 februari 2017

Gehaktballetjes met munt in een kruidige tomatensaus






We kennen natuurlijk allemaal wel 'de bal gehakt' en dan natuurlijk vooral die van je moeder vroeger thuis. Bij ons thuis waren het platte ballen met een uitje, gebakken in de hapjespan. Maar ik ken ook het beeld van het zwarte juspannetje vol met jus waar de ballen in dobberden. Dat was bij mijn oma, nog een generatie ouder.

Ik denk dat ook iedereen een bal gehakt lekker vind, je kunt er natuurlijk ook alle kanten mee op wat smaak aangaat. Deze balletjes hebben iets Midden-Oosters, naar niet heel uitgesproken.
We hadden deze gehaktballetjes ook gemaakt voor mijn verjaardag en ik kan niet anders zeggen dan dat het een succes was.

Je leest wel eens over 'comfordfood' nou daar kan dit gerecht ook wel bij. Ten eerste ruikt het huis heerlijk, ten tweede het is niet moeilijk om te maken en het is gewoon heel erg lekker.

Ik dacht gelijk aan een recept van Ottolenghi maar dat is het niet, het komt van internet en is van Delicious.


Ingrediënten:


Gehaktballetjes ca. 35 stuks:

600 g gehakt, lam, rund of half lam half rund
2 tenen knoflook, geraspt
2 tl gemalen komijnzaad
1 tl gemalen korianderzaad
3 el munt, fijngehakt (+ extra voor de garnering)
1 tl zout
vers gemalen peper

Saus:

3 el olijfolie
2 middelgrote uien, fijn gesnipperd
2 kaneelstokjes
3 cm gember, geraspt
400 g tomaten uit blik
1 el honing
150 ml bouillon, lam, rund of kip

Chermoula:

2 tenen knoflook, grof gehakt
¼ tl zout
1 tl harissa pasta of chilivlokken
1 tl gemalen komijnzaad
1 tl gemalen korianderzaad
1 tl paprikapoeder
1 el citroensap
20 g mint, zonder stelen
2 el olijfolie

Bereidingswijze: 

Doe alle ingrediënten voor de chermoula in een mini blender en maal tot een fijne pasta. Zet opzij

Doe het gehakt  met alle overige ingrediënten in een kom en kneed dit met de hand goed door en vorm er balletjes van met een diameter van ca. 2.5 cm.
Dit gaat het makkelijkst met licht geoliede handen.

Verwarm twee eetlepels olijfolie in een flinke pan. Doe de gehaktballetjes erin en bak deze in ongeveer vijf minuten rondom bruin. Schep ze met een schuimspaan uit de pan op een bord.

Doe als het nodig is nog wat olie in de pan. Voeg de ui en kaneelstokjes toe en laat dit 6-7 minuten zachtjes sudderen tot de ui zacht en goudbruin is.
Voeg de geraspte gember toe en bak een minuut mee.
Doe er de tomaten, honing, bouillon en 2 eetlepels van de chermoula bij en breng aan de kook.
Doe de gehaktballetjes erbij en laat onder af en toe roeren 20 minuten zachtjes pruttelen. De saus moet nu mooi ingedikt zijn.

Meng er de overgebleven chermoula door, proef en breng zo nodig op smaak met peper en zout. Strooi er de munt over en serveer.
Lekker met rijst, couscous of pasta.





Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen