Een
nieuw bakboek of eigenlijk een nieuw oud bakboekje.
Een
nicht van Evert had dit boekje bij de kringloop gescoord, ze had het mee toen
ze bij ons was om even mijn ogen uit te steken. Ik mocht het wel even houden, maar
daar heb ik natuurlijk niks aan 'even' houden.
Dat
boekje wilde ik ook wel, en het liefst zo snel mogelijk ;-)
Gelijk
's avonds op marktplaats kijken en jawel hoor daar werd het boekje aangeboden. Na
wat heen en weer gemail is het boekje keurig opgestuurd, en heb ik mijn eigen
exemplaar.
Een
ouderwets bakboekje van Honig met een
paar foto's en wat tekeningen, heel iets anders dan wat je tegenwoordig koopt. Maar
vol met leuke en lekkere recepten, en dat is uiteindelijk waar het om gaat.
Het
is lente, en bij de lente hoort rabarber.
Vroeger
thuis aten we rabarber als toetje, nu eten we het alleen nog verwerkt in een
taartje.
En
dat is op de blog ook wel te zien, er staan al heel wat baksels met rabarber
op. Diverse zijn succes nummers maar ik ben altijd op zoek naar een nieuw recept.
En ook in mijn nieuwe oude boekje staat een recept met rabarber dus die moest
natuurlijk uitgeprobeerd worden.
Heerlijk,
een soort van appeltaartje maar dan met rabarber, een blijver.
Ingrediënten:
1
kg rabarber, de stelen in stukjes van ca. 3 cm
350
g zelfrijzend bakmeel
150
g witte basterdsuiker
1
zakje vanillesuiker
175
g koude boter, in blokjes
1
ei
100
g rietsuiker
4
el maïzena of custard
geraspte
schil van 1 citroen
Bereidingswijze:
Breng
een flinke pan met water aan de kook en doe de rabarber in het kokende water.
Breng opnieuw aan de kook en giet dan af in een vergiet of zeef. Laat uitlekken
en afkoelen.
Verwarmd
de oven voor op 180° C.
Doe het zelfrijzend
bakmeel, basterdsuiker, vanillesuiker, koude boter (blokjes) en het ei in een keukenmachine
en draai dit tot kruimels.
Neem hier 225 gram
vanaf en zet dit koud weg. Dit is voor de bovenkant.
Dit kan ook met de
hand of met twee messen in een flinke kom.
Kneed het
overgebleven deeg door tot het samenhangend is. Bekleed hiermee de vorm.
Vermeng de rietsuiker
met de maizena of custard en de geraspte citroen en strooi hiervan ongeveer een
derde van op de bodem.
Verdeel hier de helft
van de rabarber over en bestrooi deze weer met een derde van het suikermengsel.
Verdeel de resterende rabarber erover en bestooi met het overige suikermengsel.
Vouw de randen (die
te hoog zijn) over de rabarber. Bestrooi met de kruimels en druk dit licht aan.
Zet de vorm onderin
de oven en bak deze ca. 1 uur gaar en goudbruin.
In het boekje staat
1.25 uur maar bij ons was dat te lang.
Laat de taart
tenminste een uur in de vorm afkoelen.
Lijkt me geweldig lekker, ik ga hem proberen. Bedankt voor het recept!
BeantwoordenVerwijderen