zaterdag 15 april 2017

Geroosterde aubergine met tahin






Er lagen zulke mooie aubergines bij de Lepelaar, die kon ik niet weerstaan. Ze waren van Nederlandse bodem dat dat wel, maar uiteraard wel uit de verwarmde kas, dus echt goed voor het milleu...... niet echt. Maar ja je wilt wel weer eens iets anders dan de wortelen, uien, kolen.
Ik wacht altijd het liefst op onze eigen oogst maar voor de aubergines kan dat wel juli worden,  dat duurt me toch echt te lang. Dus hup een paar van die prachtige glimmende aubergines in de mand.

We hebben ze op de bbq geroosterd, dat kan natuurlijk ook in de grillpan maar met het mooie weer van vorig weekend is het heerlijk om buiten te koken.

Het recept komt uit de BBQ bijbel van Julius Jaspers




Ingrediënten voor 6 personen:

voor de tahinidressing:
140 g lichte tahin
20 g platte peterselie
20 g korianderblad
1 teen knoflook, geperst of geraspt
50 ml olijfolie
100 ml citroensap
zout en versgemalen zwarte peper

3 flinke aubergines
olijfolie
250 g kikkererwten (uit blik, afgespoeld en uitgelekt)
70 g hazelnoten, geroosterd en grof gehakt
olijfolie
zout
munt (optioneel)
platte peterselie (optioneel)
  

Bereidingswijze:

Begin met de dressing
Doe de tahin, peterselie, koriander, knoflook, olijfolie, citroensap in de keukenmachine en draai tot het een mooie gladde dressing is. Dit kan ook in een hoge beker met de staafmixer.
Breng op smaak met zout en peper en zet opzij.

Snijd de aubergines overlangs door en snijd deze in parten. Deze mogen vrij dun zijn anders duurt het te lang voordat ze gaar zijn.
Smeer de parten in met olijfolie en grill ze rondom gaar.

Verwarm de kikkererwten met een scheutje olijfolie.

Verdeel de aubergine op een schaal of bord, bestrooi met de kikkererwten en de hazelnoten.  Schep er de dressing over en bestrooi met de munt en peterselie.
  

3 opmerkingen:

  1. Leuk bedacht, Zelf zou ik het alleen niet maken op de BBQ voor mij moet een bbq toch echt met goed lekker vlees zijn. Ondanks dat zal het best lekker smaken hoor!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat leuk dat je reageert Rick en dat je dat zegt over de bbq.
      Hier redelijk fanatiek met de bbq en dan is het juist leuk om naast het vlees ook de groente erop klaar te maken. Het is een andere manier van bbqen, niet zoals we vroeger deden met spiesjes, kip, hamburger..... je kent het wel. Het is nu wat verfijnder, een mooi stuk vlees en een bijgerecht en soms zelfs nog een toetje. Hierbij hadden we koftes gemaakt, helaas niet op de foto maar ook erg lekker. Dus probeer het gewoon een keertje, als je de bbq in de brand hebt om naast je mooie stuk vlees ook eens je bijgerecht op de bbq te maken. Ik ben heel benieuwd wat je er dan van vind ;-)

      Verwijderen
  2. Wij barbequeen vaak met zijn tweeen, dan steek je dat ding niet aan voor twee hamburgers en wat kip en gepofte aardappelen ofzo. Dus ben ik vegetarische en groente gerechten voor op de bbq gaan verzamelen. Dit lijkt me ook erg lekker. :-) Ook weer eens wat anders dan de eeuwige salade met stokbrood erbij.

    BeantwoordenVerwijderen