Zoete aardappel. een jaar of wat
terug nog een exotische verschijning maar nu helemaal ingeburgerd.
De meeste die je in de winkel ziet
zijn import maar er wordt ook geëxperimenteerd om ze in Nederland te verbouwen.
Twee jaar terug hebben wij het ook geprobeerd en de opbrengst was een paar
aardappelen. Vorig jaar hebben we ze in de volle grond in de tunnelkas gezet
maar dit is mislukt, niet een pieper. Nu staan er weer vier aardappelen op een
glaasje water, te wachten tot ze worteltjes krijgen. We gaan het weer proberen.
Zoete aardappel, lekker en gezond en
je kunt er heel veel mee, soep, puree, ovenschotel maar geroosterd is bij ons
toch wel een favoriet. Voor deze salade word hij ook geroosterd, samen met de
ui en paprika.
Je kunt de salade prima van te voren
maken, lekker bij een bbq of gewoon met een stukje platbrood en een schep
Griekse yoghurt.
Ingrediënten:
ca. 600 g zoete aardappel (3 stuks),
geschild en in blokjes van ca. 1.5 cm.
1 flinke rode ui, in halve ringen
1 grote rode paprika, in stukjes van
ca. 2 cm.
4 el lekkere olijfolie
1 tl chilipoeder
1 tl gerookt paprikapoeder
½ tl zout
100 g quinoa
2 limoenen, schil geraspt en 3 tl
sap
2 tl ahorn siroop
1 teen knoflook, geraspt
400 g zwarte bonen, uitgelekt en
afgespoeld
klein bosje koriander, gesneden
Griekse yoghurt, optioneel
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 200° C.
Doe de zoete aardappel, rode ui,
paprika, 1 el olijfolie, chilipoeder, gerookt paprikapoeder en zout in een
flinke braadslede en hussel het goed om.
Zet ca. 25 minuten in de oven tot de
zoete aardappel zacht en gaar is. Schep het halverwege een keertje om.
Haal uit de oven en zet apart.
Kook ondertussen de quinoa volgens
de aanwijzing op de verpakking.
Meng in een klein kommetje de
overgebleven 3 el olijfolie, limoensap en schil, ahorn siroop en knoflook.
Meng in een flinke kom het zoete
aardappel mengsel met de quinoa, zwarte bonen, koriander en de dressing.
Verdeel over een schaal en serveer warm of op kamertemperatuur.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten