Voldoen we aan de voorwaarden ?
Het is zomer (of winter) - Check
Het is mooi weer om buiten te eten -
Check
We hebben alle ingrediënten in huis
om wat lekkers te maken - Check
We hebben een BBQ - Check
We hebben een leuk recept - Check
We hebben honger… eh trek (Honger
hebben ze in de 3e wereld, hoor ik altijd om me heen) - Check
En jawel, we gaan een poging doen om
kofte of köfte te maken.
De een zegt, het is Grieks, de ander
zegt het is Turks. Het is eigenlijk allebei waar, want het is een vleesgerecht
dat in de Balkan en Noord Afrika wordt gegeten.
Vrij vertaald, wordt er een vleesbal
mee bedoeld.
Soms worden deze ballen rond
gehouden en b.v. in een saus ondergedompeld en soms worden ze een beetje
uitgerold zodat het een beetje op een kroket begint te lijken.
Deze kunnen dan aan een grote
satéprikker worden geregen, zodat je houvast hebt om ze, eenmaal gereed, lekker
op te smikkelen.
We gaan een poging doen om dit
laatste model te produceren met als hoofdingrediënt gehakt.
Vaak is dit lamsgehakt maar er kan
ook rundergehakt worden gebruikt of half om half.
Er kan genoeg geëxperimenteerd
worden met allerlei kruidenmengsel om het net die aparte smaak te geven. Kortom
genoeg mogelijkheden maar vaak bestaat het toch uit min of meer dezelfde
hoofdingrediënten die je in het Midden-Oosten wel vaker tegenkomt zoals komijn,
munt en/of koriander.
Ingrediënten:
Deze hoeveelheden zijn voor ongeveer
8 stuks, net hoe groot je ze wilt hebben.
350 g lamsgehakt, rundergehakt of
half om half.
1 tl paprikapoeder.
1 snufje cayennepeper.
1 tl komijn (zaadjes).
1 teentje knoflook.
1 uitje of sjalotje, fijngesnipperd.
½ ei
1 tl tomatenpuree uit een blikje.
3 el paneermeel of panko.
zout en peper naar smaak.
Bereidingswijze:
Leg eerst een aantal satéprikkers die
je wilt gebruiken in een bakje onder water zodat ze vol kunnen trekken met vocht
en zodoende niet direct verbranden als ze op de BBQ terecht komen.
Maak ook de BBQ aan, zodat na
ongeveer een half uur, de houtskool goed brandt.
Zit er een deksel op de BBQ, zorg
dan dat de temperatuur onder het deksel ongeveer 160-180C is.
Zorg dat de gehakt goed koud is, dan
verwerkt het makelijker.
Doe de gehakt met de paprikapoeder,
cayennepoeder, zout en peper in een kom. Snipper/snij de ui en de knoflook fijn
en voeg deze ook toe.
Meng nu alles goed door elkaar.
Voeg nu als laatste het ei en de
paneermeel of panko toe aan het mengsel.
Kneedt het geheel goed maar niet te
lang zodat het later geen compacte droge stuiterballen worden.
Verdeel het mengsel in 8-10 stukken
en maak er een balletje van.
Steek er een prikker doorheen en
druk het balletje een beetje plat om de prikker tot een langwerpig geheel. Leg
ze in de koelkast tot gebruik. Je kunt dit al ruim van tevoren maken.
Zodra de BBQ op temperatuur is, leg
je de koftes op het grillrooster.
Draai de koftes na ongeveer 1,5
minuut per kant en draai ze een kwart slag, zodat ze rondom een mooie grillstreep
krijgen en niet te donker worden.
Serveer met tzatziki of een ander
lekker sausje tussen een pitabroodje, of gewoon zo als een lekkere snack… Een
groene salade erbij voor de vitamientjes.
Deze ga ik proberen
BeantwoordenVerwijderen