Nu ik dit zo tik denk ik gelijk dit
gaat niemand maken, opgebakken zwarte bonen, klinkt niet echt aantrekkelijk....
Maar zwarte bonen zijn heerlijk, het
is een van onze favorieten. De witte en bruine bonen kunnen we allemaal wel en
dan natuurlijk de kapucijners of liever nog de grauwe erwten. Echte Hollandse
bonen en erwten. De zwarte boon wordt veel in de Mexicaanse keuken gegeten,
samen met mais of gepureerd al dan niet opgebakken.
Voor dit recept heb ik een blikje
bonen gebruikt, je kunt ze ook zelf weken en koken. Dat doe ik ook wel, dan
kook ik het hele zakje en verdeel deze dan gekookt over weckpotjes. Dan heb je
gelijk een mooie voorraad.
De maïstortilla's heb ik zelf
gemaakt volgens dit recept, maar deze kun je natuurlijk ook kopen.
Ingrediënten:
600 g gekookte zwarte bonen,
afgegoten, kookvocht opgevangen
60 g reuzel, boter of olijfolie
1 witte ui, fijngesnipperd
peper en zout
2 tenen knoflook, fijngehakt
½ chile de árbol, of als je deze
niet hebt rode chilipeper, fijngehakt
1 el korianderwortel of steeltjes,
fijngehakt
enkele verse laurierblaadjes
Serveren met zure room of dikke
yoghurt
50 g oude kaas, verkruimeld of
geraspt
vers korianderblad
Bereidingswijze:
Pureer de bonen met een staafmixer
en voeg zoveel kookvocht toe tot het een gladde, tamelijk dikke puree is.
Verhit het vet in een pan met dikke
bodem, doe de ui erbij met een flinke snuf zout en peper. Bak de ui zachtjes
tot deze mooi zacht en glazig is.
Voeg de knoflook, chili en kruiden
toe en bak nog een paar minuten.
Doe de gepureerde bonen erbij en bak
ze een paar minuten op middelhoog vuur. Draai dan het vuur laag en bak nog eens
een minuut of 8. Blijf roeren anders bakt het aan.
Voeg zo nodig nog wat kookvocht toe,
de puree moet smeuïg zijn.
Proef en breng op smaak met zout en
peper.
Serveer met zure room of dikke
yoghurt, oude kaas en korianderblad.
Lekker als dip met tortillachips of
tussen een maïstortilla.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten