zaterdag 10 juni 2017

Kokos-rundvleescurry uit de slowcooker





Wat een weer deze week, storm en regen. Nou ja regen.... Er zou heel veel water vallen maar bijna alle buien gingen bij ons langs. Jammer want er is watergebrek. De watervoorraad is bijna op dus dan is een flinke bui heel erg welkom. 
Storm hebben we wel gehad, dat is iets waar we nooit gebrek aan hebben, en al helemaal niet rond deze tijd van het jaar. Alle bomen vol in het blad, de tuin mooi groen en de moestuin waar alles net begint te groeien. Gelukkig kwam de wind uit het zuid-westen, dat is voor ons het meest gunstige, dan richt hij het minste aan. Het valt dus mee met de schade, uiteraard niet helemaal ongedeerd maar had erger gekund. Alleen wat wel een beetje jammer is, de tunnelkas heeft een beste knoei gehad, die is nu zo lek als een vergiet en als we er geen touwen overheen hadden gespannen was hij waarschijnlijk weg geweest. Dan had het een iets ander verhaal geworden, alle tomaten, komkommer, augurk en aubergine staan erin, dan had alles in een klap weggeweest. Gelukkig heeft de vergiet genoeg bescherming kunnen geven.
Gister heeft het hier flink geregend dus de watervoorraad is ook weer redelijk gevuld. Het mooie weer kan weer losbarsten.

Wat te eten met die herfst, een heerlijke pittige curry uit de slowcooker. Deze lijkt in eerste instantie wel wat op rendang maar de smaak is totaal anders. Een welkome aanvulling op de lijst met curry's.

Het recept komt uit het boek 'Proef de wereld' van Delicious.





Ingrediënten:

2 uien, grof gehakt
3 tenen knoflook, grof gehakt
2 el geraspte gemberwortel
1 lange rode chilipepers, zonder zaad en zaadlijsten, grof gehakt
1 kern van een stengel citroengras, in ringetjes
60 g ghee of zonnebloemolie
1.5 kg runderstoofvlees, in blokjes van ca 3 cm
12 kerrieblaadjes
2 el gemalen komijn
2 tl (Kasjmiri) chilipoeder
2 el gemalen koriander
2 tl geelwortelpoeder
400 ml kokosmelk
375 ml runderbouillon
2 kaneelstokjes
1 el tamarindepasta
1 el donkerbruine basterdsuiker

Bereidingswijze:

Maak je het in de oven, verwarm deze dan voor op 160 °C.
Doe de uien, knoflook, gember, chilipeper en citroengras in een blender en maal dit tot een grove pasta.
Verhit een eetlepel ghee of zonnebloemolie in een pan met zware bodem en bak hierin het vlees in niet te grote porties rondom bruin. Zet opzij.

Doe de overige ghee of zonnebloemolie in de pan en roerbak hierin het uienmengsel met de kerrieblaadjes, komijn, chilipoeder, koriander, geelwortel een paar minuten tot het heerlijk begint te ruiken.
Doe het vlees, erbij en roer het goed om. Voeg de kokosmel,, bouillon, kaneel, tamarinde en suiker toe en roer alles goed door elkaar. Breng aan de kook, doe de deksel op de pan en zet deze 2-2.5 uur in de oven tot het vlees boterzacht is.
Of doe alles over in een slowcooker en laat deze ca. 4 uur uur heel zachtjes pruttelen.

Serveer de curry eventueel bestrooid met nog wat rode peper en korianderblad.

Lekker met rijst, sperziebonen, witte kool salade, komkommer.


2 opmerkingen:

  1. Ah daar is het recept al. Ik was al benieuwd wat het was.
    Ziet er lekker uit. Dit wil ik ook wel eens proberen in de slowcooker!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja ik denk moet er gelijk maar op, weet een beetje hoe ongeduldig je bent ;-)
      Wij vonden het erg lekker, en het meeste is altijd wel in huis. Alleen de kerrieblaadjes is effe een dingetje maar die hebben wij in de vriezer.
      Hoor het wel als je het ook gemaakt hebt!

      Verwijderen