Wat een weer deze week, storm en
regen. Nou ja regen.... Er zou heel veel water vallen maar bijna alle buien
gingen bij ons langs. Jammer want er is watergebrek. De watervoorraad is bijna
op dus dan is een flinke bui heel erg welkom.
Storm hebben we wel gehad, dat is
iets waar we nooit gebrek aan hebben, en al helemaal niet rond deze tijd van
het jaar. Alle bomen vol in het blad, de tuin mooi groen en de moestuin waar
alles net begint te groeien. Gelukkig kwam de wind uit het zuid-westen, dat is
voor ons het meest gunstige, dan richt hij het minste aan. Het valt dus mee met
de schade, uiteraard niet helemaal ongedeerd maar had erger gekund. Alleen wat
wel een beetje jammer is, de tunnelkas heeft een beste knoei gehad, die is nu
zo lek als een vergiet en als we er geen touwen overheen hadden gespannen was
hij waarschijnlijk weg geweest. Dan had het een iets ander verhaal geworden,
alle tomaten, komkommer, augurk en aubergine staan erin, dan had alles in een
klap weggeweest. Gelukkig heeft de vergiet genoeg bescherming kunnen geven.
Gister heeft het hier flink geregend
dus de watervoorraad is ook weer redelijk gevuld. Het mooie weer kan weer
losbarsten.
Wat te eten met die herfst, een
heerlijke pittige curry uit de slowcooker. Deze lijkt in eerste instantie wel
wat op rendang maar de smaak is totaal anders. Een welkome aanvulling op de
lijst met curry's.
Ingrediƫnten:
2 uien, grof gehakt
3 tenen knoflook, grof gehakt
2 el geraspte gemberwortel
1 lange rode chilipepers, zonder
zaad en zaadlijsten, grof gehakt
1 kern van een stengel citroengras,
in ringetjes
60 g ghee of zonnebloemolie
1.5 kg runderstoofvlees, in blokjes
van ca 3 cm
12 kerrieblaadjes
2 el gemalen komijn
2 tl (Kasjmiri) chilipoeder
2 el gemalen koriander
2 tl geelwortelpoeder
400 ml kokosmelk
375 ml runderbouillon
2 kaneelstokjes
1 el tamarindepasta
1 el donkerbruine basterdsuiker
Bereidingswijze:
Maak je het in de oven, verwarm deze
dan voor op 160 °C.
Doe de uien, knoflook, gember,
chilipeper en citroengras in een blender en maal dit tot een grove pasta.
Verhit een eetlepel ghee of
zonnebloemolie in een pan met zware bodem en bak hierin het vlees in niet te
grote porties rondom bruin. Zet opzij.
Doe de overige ghee of
zonnebloemolie in de pan en roerbak hierin het uienmengsel met de
kerrieblaadjes, komijn, chilipoeder, koriander, geelwortel een paar minuten tot
het heerlijk begint te ruiken.
Doe het vlees, erbij en roer het
goed om. Voeg de kokosmel,, bouillon, kaneel, tamarinde en suiker toe en roer
alles goed door elkaar. Breng aan de kook, doe de deksel op de pan en zet deze
2-2.5 uur in de oven tot het vlees boterzacht is.
Of doe alles over in een slowcooker
en laat deze ca. 4 uur uur heel zachtjes pruttelen.
Serveer de curry eventueel bestrooid
met nog wat rode peper en korianderblad.
Lekker met rijst, sperziebonen,
witte kool salade, komkommer.
Ah daar is het recept al. Ik was al benieuwd wat het was.
BeantwoordenVerwijderenZiet er lekker uit. Dit wil ik ook wel eens proberen in de slowcooker!
Ja ik denk moet er gelijk maar op, weet een beetje hoe ongeduldig je bent ;-)
VerwijderenWij vonden het erg lekker, en het meeste is altijd wel in huis. Alleen de kerrieblaadjes is effe een dingetje maar die hebben wij in de vriezer.
Hoor het wel als je het ook gemaakt hebt!