zaterdag 12 augustus 2017

Vegetarische curry met eieren






Als we weer slaboontjes uit de eigen tuin kunnen eten denk ik altijd aan curry, daar horen gewoon boontjes bij. Onzin natuurlijk, boontjes kunnen overal bij.
Dit is een vegetarische  curry uit Maleisië maar naar mijn idee wel wat aangepast, het is namelijk zo klaar. Maar daarom niet minder lekker, wij vonden het heerlijk, een 8.5 staat erbij dat zegt toch wel wat.

Al is het op dit moment misschien niet zo handig om een recept met eieren te plaatsen bedenk ik me nu ineens. Wij hebben geen last, we halen de eieren direct bij de boer. Zoals we met zoveel mogelijk ingrediënten doen. Maar heb je die mogelijkheid niet dan is het op dit moment verstandig om even geen eieren te eten. Maar zijn ze er weer of heb je zelfs eigen eitjes dan zou ik zeggen maken.

Het recpept komt uit Vegalicious van Alice Hart




Ingrediënten voor 4 personen:

3 tomaten, ontveld en grof gesneden
1 el plantaardige olie
4 sjalotjes, gesnipperd
3 tenen knoflook, fijngehakt
4 cm gemberwortel, fijngehakt
1 tl korianderzaad
1 tl komijnzaad
½ tl kurkumampoeder
1 el sambal (oelek)
4 dl kokosmelk
2 el tamarindepulp
1 el bruine basterdsuiker
¼ tl zout
8 gekookte eieren (kan hard maar met een beetje zachte dooier is ook erg lekker)
2 el gebakken uitjes

Bereidingswijze:

Verwarm de olie in een wok of pan met zware bodem. Doe de sjalotjes, knoflook en gemberpoeder erin en bak deze ca. 1 minuut.
Voeg het korianderzaad, komijnzaad, kurkuma, sambal en tomaten toe en laat het een paar minuten zachtjes fruiten.

Doe de kokosmelk, tamarinde, suiker en zout erbij. Breng aan de kook en laat het 5 minuten zachtjes iets indikken.
Doe de gekookte (en gepelde....) eieren erbij en laat deze een paar minuten mee verwarmen. Bestrooi met de gebakken uitjes en dien op.
Lekker met rijst en slaboontjes.


6 opmerkingen:

  1. Geen eieren eten? Waarop baseer je dat?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik baseer dat op het advies van de NVWA, dat er mogelijk een te hoog gehalte aan fipronil in de eieren aanwezig zou kunnen zijn. Maar dat geld natuurlijk niet voor alle eieren mits je weet waar deze vandaan komen :-)

      Verwijderen
  2. Maar jenhad tochnwel meegekregen dat die opmerking van de NVWA totaal misplaatst was? Misschien die opmerking maar verwijderen om nog meer schade en onrust te voorkomen. Maar dat is aan jou hoor. Geen kritiek of wijzend vingertje van mijn kant, zo bedoel,ik het niet.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De opmerking om helemaal geen eieren meer te eten is later teruggedraaid, het gaat om eieren met een bepaalde code welke besmet zouden zijn. Ik denk dat dat bij iedereen wel duidelijk is. Ik zie het niet als kritiek hoor, vind het heel netjes dat je mij erop wijst. Het laatste wat ik wil is onrust. Dus dankjewel.

      Verwijderen
  3. Geen dank Ik ben 'gewoon' een betrokken boerin die weet wat in welke ellende veel collega's nu zijn gestort door iemand van de NVWA die niet niet geschikt was om op dat moment op die plaats tegenover zuigende journalisten te zitten. Daarbij komkommertijd voor de media die zich volop erop gestort hebben. Terwijl pluimveehouders er niks aan konden en kunnen doen. Toen ik jouw opmerking las, werd ik verdrietig en reageerde daarom. Maar ik heb je curry wél gemaakt hoor :-) Enigzins met eigen draai (garam massala ipv jouw zorgvuldig gekozen kruiden, een blik tomatenblokjes bij gebrek aan verse tomaten en voor de frisheid, naast kokosmelk nog een paar eetlepels kwark/griekse yoghurt). Yummie!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja kijk dat verklaart alles, dan komt het ineens wel heel dichtbij. Dat is bij ons niet het geval, maar dat maakt het niet minder erg.
      Je hebt de curry gemaakt, wat leuk om te lezen. En ik vind de garam massala een top idee, dat zijn ongeveer dezelfde kruiden en super makkelijk. Griekse yoghurt is hier een vast ingrediënt in de koelkast,zo makkelijk en lekker dat zie je nou maar weer. Leuk dat je (nogmaals) gereageerd hebt Florina!

      Verwijderen