maandag 21 oktober 2013

Couscous met tomaten en uiOp zoek naar iets simpels kwam ik dit recept tegen in het boek 'Jeruzalem' . Couscous hebben we altijd wel in de voorraad,  er ligt altijd wel een tube tomatenpuree in de koelkast, uien in overvloed en een paar tomaten dat lukte ook nog net.
Normaal eet je couscous rul maar dit word na het koken gebakken als een soort van koek.
Het duurde bij mij alleen iets langer dan de 12 minuten om hem knapperig te krijgen, misschien komt dat omdat ik er geen deksel op had gedaan…..
Volgende keer maar wel doen, want die volgende keer komt er zeker, we vonden het heerlijk. Ik dacht nog wel wat over te houden maar nee hoor,  het ging schoon op.
Erbij hadden we een simpele groene salade.

Ingrediënten:

3 eetl. olijfolie
1 middelgrote ui, gesnipperd (160 g)
1 eetl. tomatenpuree
½ theel. Suiker
2 goed rijpe tomaten in blokjes van ½ cm (320 gram)
150 g couscous
2,2 dl kokend hete bouillon, kippen of groente
 40 g boter, ik heb 25 g gebruikt
Zout en zwarte peper

Bereidingswijze:

Giet 2 eetlepels olijfolie in een pan met antiaanbaklaag van 22 cm door­snee en zet hem op halfhoog vuur. Doe de ui erin en smoor hem regel­matig roerend 5 minuten tot hij glazig is. Roer de tomatenpuree en sui­ker erdoor en bak 1 minuut. Doe de tomaten, ½ theelepel zout en een beetje zwarte peper in de pan en smoor alles 3 minuten.
Giet intussen de couscous in een ondiepe kom, giet de kokende bouillon eroverheen en dek de kom af met plasticfolie. Laat de couscous 10 minu­ten staan, haal de folie eraf en maak de korrels met een vork rul. Roer de tomatensaus erdoor.
Veeg de pan schoon en verhit de boter en overgebleven olijfolie op half­hoog vuur. Schep als de boter is gesmolten de couscous in de pan en druk hem met de bolle kant van een lepel plat uit zodat het een stevige laag is. Sluit de pan, draai het vuur naar de laagste stand en laat de cous­cous 10-12 minuten stomen tot de rand rondom lichtbruin wordt. Ga met een paletmes of een pannenkoekmes rondom tussen de wand van de pan en de couscous: de bodem en de rand moeten echt met een knappe­rige laag zijn bedekt.
Zet een platte schaal op de pan en stort de couscous in een snelle bewe­ging uit de pan. Serveer hem warm of op kamertemperatuur.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten