donderdag 31 oktober 2013

Zoete pompoentaart




Weer een recept met pompoen, dit keer een zoet recept, een lekker taartje voor bij de thee.
Er zijn heel veel zoete recepten voor pompoen, vaak muffins en cakes, die komen ook nog wel een keertje aan de beurt, maar nu een taartje, een soort van vlaai.
Dit recept komt uit een boek van Delia Smith 'Keukengeheimen deel 1' , een heel mooi boek met lekkere recepten en heel goed beschreven hoe je het maken moet.

Ik heb er een stuk van een Butternutpompoen voor gebruikt, ik denk dat de meeste soorten pompoen wel geschikt zijn.
Ik vond het deeg heel slecht te bewerken, heb er dan ook meer water aan toegevoegd zodat het wat soepeler werd.
De bodem wordt voorgebakken maar dit hoeft niet met een steunvulling, de vorm gaat zo de oven in, wel zo makkelijk.

Er wordt een 4 cm diepe licht ingevette, geribbelde quichevorm van ø 23 cm met een losse bodem gebruikt. We hebben wel een geribbelde vorm van ø 23 cm maar deze is maar 3 cm hoog, ik heb daarom maar het 'gewone' taartvormpje gebruikt, zonder ribbels maar wel 4 cm hoog.
Dat was een goede keuze, nu kon de vulling er precies in.

Het was een lekker taartje, heel apart van smaak, niet zo zoet, een lekkere brosse bodem en de vulling is heel glad. Doet me denken aan een kwarktaart.  Leuk om te maken en lekker om te eten.

Voor 8 personen

Ingredienten:

Deeg
40 g pecannoten of walnoten, geroosterd
175 g bloem
10 g poedersuiker
mespunt zout
75 g zachte boter
beetje koud water
1 grote eierdooier

Vulling
450 g schoongemaakte pompoen, in blokjes van 2 ½ cm
2 grote eieren plus 1 dooier (houd het eiwit achter)
1 eetlepel stroop
75 g donkerbruine basterdsuiker
1 theelepel kaneel
½ theelepel nootmuskaat, versgeraspt
½ theelepel pimentpoeder
½ theelepel kruidnagels, gemalen
½ theelepel gemberpoeder
2 ¾ dl slagroom


Bereidingwijze:


Het deeg
Zeef bloem, poedersuiker en zout in een grote kom. Voeg de boter toe en wrijf hem met alleen je vingertoppen licht in de bloem. Zo ontstaat een kruimelig deeg. Voeg de fijngehakte noten toe en besprenkel het met ca. 1 eetlepel koud water en de eierdooier. Meng het geheel om te beginnen met een mes maar maak het met je handen af. Voeg zo nodig nog een paar druppels water toe en laat een glad deeg ont­staan dat helemaal loslaat van de kom. Doe dat in een plastic zak en laat het in de koelkast 30 minuten rusten.

Ik maak het deeg in de magimix, doe alle ingredienten in de kom en laat het mes net zolang draaien tot je een mooie bal deeg hebt.
Doe dat in een plastic zak en laat het in de koelkast 30 minuten rusten.

Verhit intussen de oven met de bakplaat in het midden tot 180 °C voor. Zet een stoompan op een pan pruttelend water, doe er de pompoen in, leg er een deksel open stoom de stukjes in 15-20 minuten gaat (ze moeten zacht zijn als je erin prikt). Zet een grove, grote zeef op een kom en werk er de stukjes doorheen, zodat de pitjes en vezels achter­blijven.
Ik heb de pompoen door de roerzeef gehaald, je krijgt dan een super gladde puree.

Het deeg heeft nu gerust. Rol het op een licht met bloem bestoven werkvlak uit en draai het al rollend steeds een kwartslag. Maak op die manier een zo dun en rond mogelijke cirkel van ca. 30 cm doorsnee. Leg het deeg eerst op de deegroller en dan op het blik. Druk het licht maar goed tegen de bodem en zijkant en druk overlappend deeg langs de zijkant omlaag, omdat het deeg niet mag uitrekken. Snijd de randen bij en druk het deeg rondom tot een 5 mm brede rand boven het blik uit.

Strijk wat van het achtergehouden, 
losgeklopte eiwit over de bodem en zijkanten. Prik het deeg overal in en zet het 20-25 minuten op de bakplaat in de oven, of tot het knapperig en licht goudbruin is. Kijk halverwege de bak­tijd of het midden van het deeg niet opzwelt. Als dat zo is, prik dan nog een paar keer en duw het met je handen omlaag.





De vulling:
Klop de eieren en de dooier los in een kom.
Verwarm de room, specerijen en de stroop in een pan, breng tegen de kook aan en roer het door.
Voeg al roerend de pompoenpuree en losgeklopte eieren toe en giet dit is een maatbeker.
Haal de gare taartbodem uit de oven en giet de helft van de vulling erin. Schuif de taart weer terug in de oven en giet daar de rest van de vulling in de vorm.
Bak de taart 35-40 minuten, laat de taart op een rooster afkoelen.

De taart is het lekkerst koud uit de koelkast met een dot crème fraîche of lobbig geklopte slagroom.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten