zaterdag 5 oktober 2013

Gevulde speculaas



Lekker gevulde speculaas, dat is ook weer iets wat voor mij helemaal bij de herfst hoort. Het ligt misschien wel het hele jaar door in de winkels, maar ik zal het in de zomer nooit bakken of kopen.
Ik bak ook wel de gewone speculaas, dus zonder spijs, van die lekkere dikke brokken.

Nu dus de gevulde versie, ik heb er diverse recepten van, dit recept komt uit 'De banketbakker' van Cees Holtkamp. Een geweldig boek voor iedereen die van bakken houd.

Je leest vaak in een recept, zo ook in deze, dat je het deeg een dag van te voren moet maken en het in de koelkast moet laten rijpen tot gebruik, het zou de smaak ten goede komen. Ik heb het nu ook 24 uur laten rijpen, de smaak is super maar of het ook werkelijk lekkerder is dan wanneer je het niet zo lang laat rusten, ik weet het niet. Ik zou een keertje de proef op de som moeten nemen en het op beide manier moeten maken, dan kun je het proeven.
Misschien eens doen als ik de 'gewone' speculaas ga maken.

Ik had dit recept nog niet eerder gemaakt maar wat ik al verwachte, het is heerlijk.



Ingrediënten:

160 g lichtbruine basterdsuiker
140 g zachte roomboter
20 g water
3 g zout
275 g Zeeuwse bloem
20 g speculaaskruiden
5 g bakpoeder
400 g amandelspijs
water
50 g roomboter, gesmolten
1 ei, losgeklopt
Blanke amandelen, voor garnering

Springvorm ø 24 cm, ingevet



Bereidingswijze:

Meng de basterdsuiker met de boter, het water en het zout.
Meng vervolgens de bloem, de speculaaskruiden en het bakpoeder erdoor.
Laat het deeg, goed verpakt, 1 á 2 dagen in de koelkast rijpen om de smaken goed in te laten trekken.

Verwarm de oven voor op 180 °C.
Rol het deeg uit tot een dikte van 3 mm.
Bekleed een springvorm van 24 cm ø en 3 cm hoog met het deeg. Zorg dat er genoeg overblijft om de taart mee af te dekken.

Vermeng de amandelspijs met een beetje water en de helft van het losgeklopte ei, tot het een slappe bal is. Druk die uit op de bodem van de taart.
Bestrijk de amandelspijs met de gesmolten roomboter.
Dek de taart af met de rest van het uitgerolde speculaasdeeg.
Bestrijk de bovenkant met losgeklopt ei, leg er royaal amandelen op en bestrijk nogmaals met ei.
Bak de taart 30 minuten in de voorverwarmde oven.

Tip van Holtkamp: Gebruik de vorm om de deksel van het speculaastaart af te tekenen.





Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen